Helyi kultúra

2023.06.07. 12:23

Könyvolimpiát rendeztek Balástyán

I. P.

A balástyai könyvolimpia-verseny egy jelenete. Fotó: Sutka Margit

A közelmúltban rendezte meg a Gémes Eszter Községi Könyvtár a harmadik balástyai könyvolimpiát, Kocsisné Benkő Beáta könyvtárvezető szervezésében. Az alapötlet 2014-ben született, akkor tartották az elsőt, nagy sikerrel.

Egy pályázathoz kapcsolódva jött az ötlet, amelynek kapcsán olyan programokat igyekeztünk kitalálni, amelyek népszerűsítik az olvasást és növelik könyvtárunk olvasótáborát. A jól hangzó olimpia nevet azért kapta, mert más területeken is rendeznek ilyen elnevezéssel eseményeket, versenyeket

 – mondta Kocsisné Benkő Beáta. Hozzátette, a cél az volt, hogy gyerekek és felnőttek egy csapatban legyenek.

Az idein 25 fős csapatok vettek részt, alsósok, felsősök és felnőttek. Előre megadott könyveket olvastak el, erről játékos feladatokban adtak számot, például egy művet megjelenítve, szereplőinek öltözve, illetve élőképet alkotva. Négy iskola jelentkezett, Kistelekről az általános és a művészeti, és a helyi Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola, az ópusztaszeri is nevezett, de Balástyára már nem mentek el.

Fotó: Sutka Margit

A jelmondat a "Mágusok, tündérek, boszorkányok és hasonlók… ide gyertek" volt, mert a varázslat, a mágia a legtöbb elolvasandó műben szerepelt. Az első körben az alsós és felsős diákok 13+1 kérdésből álló totót töltöttek ki, utána jött a balástyai, helyszíni élő forduló, amelyet a csapatok bemutatkozása nyitott, majd következtek a feladatok, például a sportcsarnokban elrejtett köteteket kerestek meg, illetve, képeket kellett művekhez párosítani, zenéket felismerni és azokat egy-egy olvasott könyvvel összefüggésbe hozni, idézeteket felismerni és kitölteni egy újabb totót.

"Mágusok, tündérek, boszorkányok és hasonlók… ide gyertek" 
Fotó: Sutka Margit

A Horváth Éva kisteleki iskolai tanító, Nagy-Elekes Petra balástyai jegyző és Rabi Edit Éva iskolaigazgató alkotta zsűri döntése alapján a győztes a Kisteleki Általános Iskola és Kollégium lett, őket követte a helyi általános iskola és a járási székhely alapfokú művészeti iskolája. A díjakat, okleveleket és tortákat Ujvári László polgármester adta át.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában