Helyi kultúra

2023.06.18. 08:40

Vásárhelyi diákok illusztrálták Gál Vilmos ifjúsági regényét

Hét tehetséges fiatal, a vásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjai illusztrálták Gál Vilmos most megjelent ifjúsági regényét. A különleges feladatról meséltek.

Tábori Szilvia

Illusztráció a kötetből

Gál Vilmos Jövőre hátraszaltó című, a 94. Ünnepi Könyvhétre megjelent ifjúsági kötetében szereplő rajzokat a hódmezővásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjai készítették. Borsodi Flóra, Koncz Barba, Koncz Bíborka, Medve Réka Csenge, Oláh Dorka, Simonfy Dorottya és Varga Vanda rajztanáruk, Palásti Andrea rajztanár iránymutatása alapján teljesítették a különleges feladatot. Az eseménydús, kalandos történet számtalan aktuális problémát feszeget: kiközösítés, agresszivitás, elvakult ideológiák, elszigetelődés, toleranciahiány, egoizmus, beszűkült nézőpont és kizárólagos igazságok. Az író éppen azt szeretné megmutatni, mit kell ahhoz tennünk, hogy ne essünk a fenti hibák csapdájába. 

Mint azt a fiatal illusztrátor csapat két tagja, Oláh Dorka és Medve Réka Csenge lapunknak a munka menetéről elmondta: a legelső és egyben legnagyobb feladatuk az volt, hogy a leírtak alapján megrajzolják a karaktereket. Ehhez előbb részletesen átbeszélték a figurákat, mindenki kiválasztotta azt a szereplőt, akit leginkább közel érzett magához. Elképzelték az arcvonásokat, a gesztusokat, minden aprólékos mozdulatot. Hetekig csupán ezzel foglalkoztak a végzős diákok, akik alsótagozatos koruk óta Palásti Andrea rajzszakkörének tagjai. Később a megrajzolt figurákat belehelyezték a történet egy-egy jelenetébe. A tanárnő azt hangsúlyozta: a vizuális típusú emberek fejében olvasás közben filmként pereg a történet. A tehetséges rajzosok pedig mindezt meg is tudják jeleníteni a rajzlapon. Akiknél ez a különleges hármas kapcsolódás működik, ők az igazán tehetséges illusztrátorok. 

Medve Réka Csenge a főszereplő legjobb barátját, a sportos alkatú Matildát választotta. Dorka pedig a kissé okoskodó kémikust, Vincét. 

– Még mindig nehezen hihető, hogy a rajzaink ott lesznek a könyvben örökkévalóságig. Mellette a nevünkkel, ez hatalmas megtiszteltetés – mondták a lányok. Azt már a rajztanárnőjük tette hozzá: a képzőművészet olyan lelki táplálék, amely elkíséri a diákokat későbbi életükben, inspirációt ad a hétköznapokhoz. Az iskolai tehetséggondozás szerepe és felelőssége éppen az: segíteni a gyerekeknek, hogy ki tudják bontani a bennük munkáló lelki többletet.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában