Jegyzet

2023.07.11. 20:43

Gyalog Petőfi nyomán

Delmagyar.hu

Sokféleképpen csatlakozhatunk a Petőfi-emlék­évhez; kulturális programok tömkelegéből, irodalmi, színházi, múzeumi eseményekből válogathatunk. Elsőre izgalmasan kilóg a sorból a Kiskunsági Nemzeti Park tájfelfedező túrakínálata, amellyel ugyancsak az 1823. január 1-jén született költő előtt tisztelgő rendezvényekhez csatlakoznak. Ajánlójuk tökéletes: a költő verseit hívják segítségül túráikon, hogy a korabeli táj értékeit összevessék a jelenlegi táj változásaival. Így készülhet értékleltár arról, hogy mi volt régen és maradt napjainkra. 
A Duna–Tisza köze sok lényeges vonásában különbözik az Alföld többi részétől. Petőfi Sándor ezt a különbözőséget mutatta fel verseiben szinte túlfűtött szeretettel. Jóllehet a mai táj változatossága igencsak megkopott, értékőrző területeink mégis sejteni engedik a lírai vallomások hitelességét, ugyanakkor nap mint nap emlékeztetnek felelősségünkre, amelyet e területek megőrzése ró ránk. 
A Mártélyi Tájvédelmi Körzetet is kezelő Kiskunsági Nemzeti Park a Petőfi 200 emlékévben összesen 15 túrát szentelt a költő emlékének. Augusztusban például nyáresti kirándulást terveznek a Kolon-tónál; több kilátópont érintésével. Tájtörténettel, különleges élővilággal. Késő nyári hangulatban lehet szakvezető kíséretében gyalogtúrázni a Bikatorok tanösvényen, gyönyörködni a naplemente fényeiben. 

Testi szemeimet/Behunyom és lelkem szemeivel nézek/S előttem lebegnek szépen gyönyörűn az/Alföldi vidékek.

Területeink sejteni engedik a lírai vallomások hitelességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában