Dinamika, szenvedély és érzelem

2023.07.10. 20:07

Kiállítás köszönti a 70 éves Eszik Alajost – Galéria

A kortárs művész utóbbi években készült alkotásaiból válogat a csongrádi Városi Galériában megnyílt ÉLET=RAJZ ’70 kiállítás. Az Eszik Alajos grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára 70. születésnapját köszöntő tárlat nem életműkiállítás, sokkal inkább az alkotás melletti, életre szóló elköteleződésről ad számot.

M. A.

Mozgást megállító pillanatok láthatóak a festményeken és grafikákon. Fotó: MMA szegedi regionális titkársága

Ezzel a jubileumi rendezvénnyel indult a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportjának támogatásával megvalósuló, dél-alföldi művészeti programok sorozata is – tájékoztatott a MMA szegedi regionális titkársága.

Mint Vesmás Péter akadémikus, Ybl-díjas építész, a regionális szervezet elnöke elmondta, az MMA év elején megalakult hét munkacsoportja azért jött létre, hogy a fővárostól távolabb eső vidékeken és az országhatáron túl is jelenjen meg a kulturális életben az a művészeti minőség, amelyet az akadémia képvisel. A szegedi munkacsoport ebben az évben 16 program megszervezését vállalta fel. Ezek közül az első, a Dél-Alföldhöz ezer szállal kötődő grafikus, Eszik Alajos jubileumi kiállítása. Mint a tárlaton elhangzott, a csongrádi galéria falain látható grafikák és festmények zömén egy a mozgást megállító, rögzítő pillanat látható, amelyekben dinamika, szenvedély, érzelem van.

Eszik Alajos harminchat éven át tanított a Képzőművészeti Főiskolán, majd annak jogutódján, a Képzőművészeti Egyetemen. Egy évtizeden keresztül óraadó tanárként volt jelen a szegedi egyetemi művészképzésben. Alapítója és máig aktív alkotója a szegedi, illetve a Szegedhez kötődő képzőművészek csaknem 30 éve működő csoportjának, a SZÖG-ART Művészeti Egyesületnek. Csongrád is meghatározó település számára, hiszen egyik alapítója, évtizedek óta rendszeres résztvevője, alkotója és kiállítója a fél évszázados múltra visszatekintő, Plein Air nemzetközi művésztelepnek. Három önálló bemutatkozása is volt már a városban, és egyetemi osztályaival nyári gyakorlatokon is rendszeresen járt ide.

A kiállítás a Városi Galéria nyitvatartási idejében július 25-éig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában