Szegedi hírek

2023.07.22. 13:47

Középkori város lett egy napra a Mátyás tér – Galéria

A középkort elevenítették meg szombaton hagyományőrzők a Mátyás téren. A Nándorfehérvári Emléknapon korhű fegyvereket és ruhákat lehetett próbálni, harci bemutatókat tartottak és egy különleges sporttal is megismerkedhettek a látogatók.

Timár Kriszta

A szegedi Nándorfehérvári Emléknapok az Országgyűlés által nemzeti emléknappá nyilvánított nándorfehérvári diadalról szóló legjelentősebb vidéki megemlékezés, illetve Szeged egyetlen középkori hagyományőrző fesztiválja. Immár 18. alkalommal rendezték meg szombaton ezt a programot a Mátyás téren, ahol 1456-ban Hunyadi János csapatai és Kapisztrán János keresztesei állomásoztak, útban a sorsdöntő csata helyszíne felé.

A korhű jelmezekbe öltözött hagyományőrzők a Pavane dobosaival és a Sárkánykönny zenészeivel 10 órakor indultak el a Klauzál térről. A látványos menetet sokan kísérték, így Alsóvárosra érve jelentős tömeg volt jelen már a megnyitón is. A köszöntőt Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, a KDNP alelnöke, országgyűlési frakcióvezető mondta. A harmadik Orbán-kormány honvédelmi minisztere kiemelte: a világ legerősebb seregével szemben arattak diadalt 567 éve a magyarok, mely a keresztény hit és hazaszeretet győzelme volt. – Bebizonyosodott, hogy ha erős államban élünk és ha a hitünk erős, képesek vagyunk ilyen helytállásra. Ma azonban a keresztény hit nem erős Nyugat-Európában, és ha ezen nem változtatnak a közösségek, előbb-utóbb lejtőre kerül a civilizáció – fogalmazott.

A rendezvényen az Oroszlánszív Lovagrend, a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Lovagrend, valamint a zentai St Longinus gondoskodott arról, hogy autentikus módon visszarepítsék a látogatókat a 14-15. századba. A korhű ruhákba öltözött hagyományőrzőknél, akik még a vizet is agyagkorsóból és serlegből itták, ki lehetett próbálni az akkori fegyverek és öltözékek másolatait, a Magyar Buhurt Szövetség pedig bemutatókon szemléltette azt a sportot, amelyet a páncélos bajvívás alapjaira dolgoztak ki. A nap folyamán többször tartanak fegyver- és hadibemutatót, de ezen kívül is bármikor lehetett kérdezni a hagyományőrzőktől a középkori szokásokról. Így tudtuk meg a szentesi lovag Bende Csabától például, milyen az egykezes, másfélkezes és kétkezes fegyver, illetve azt is, hogy hosszú orrú csizmára csak a leggazdagabbaknak telt abban az időben.

A rendezvény este középkori koncerttel és tűzszínházzal zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában