Helyi kultúra

2023.07.02. 11:00

Lassan ötven éve teszi szebbé mások életét a Deszki Népdalkör

Az éneklés szebbé teszi az életet, az éneklő másokét is – Kodály Zoltán mondata mottójává vált az évtizedek során a Deszki Népdalkörnek, amely nemrégiben már ötödjére lett Aranypáva Nagydíjas. Hamarosan 50 éve lesz annak, hogy megalakult az együttes, amelynek vezetőjével, Szűcsné Molnár Erzsébettel beszélgetünk a dalkörről, valamint arról, hogy ősszel milyen csodás kitüntetésben részesülnek majd.

Kiss Anna

Június elején Deszken vehette át ötödik Aranypáva Nagydíját a deszki együttes. Fotó: Kukucska András

Bár van rá több példa a vármegyében, mégis kiemelkedő és különleges, hogy egy csoport olyan sokáig maradjon együtt és énekeljen közösen, mint a Deszki Népdalkör. Hamarosan ugyanis 50 éve annak, hogy megalakultak 1974-ben, amióta hét Aranypáva-díjat, öt Aranypáva Nagydíjat és egy Aranypáva Különdíjat zsebeltek be a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) minősítőin, sőt két CD-t is kiadtak már. 

Sok közös öröm, cél és munka tartja össze a közösségünket. A népdalok szeretete, az együtt éneklés élménye, a sikerek erős szálként kötnek egymáshoz

 – magyarázta Szűcsné Molnár Erzsébet mű­vészeti vezető annak kapcsán, hogy mi az, ami ennyi időn keresztül össze tudta tartani a dalkört, amelynek élete igen színes. Hetente tartanak próbákat, miközben részt vesznek Deszk rendezvényein, saját prog­­ramokat is rendeznek, külföldi testvértelepülésekre utaznak és környékbeli együttesek meghívásának tesznek eleget, mindemellett pedig a dalkör tagjainak születésnapját és névnapját is megünneplik. 

Számos sikeres fellépés van a deszki csapat mögött. Archív Fotó: Kuklis István
Fotó: Kuklis István

Átfogják a teljes korollót a deszkiek

A csoport tagjai nagy figyelmet fordítanak a Dél-Alföld zenei és dalanyagának tolmácsolására. Nem véletlen, hogy Birinyi József, a KÓTA népzenéért felelős társelnöke, a Hungarikum Szövetség elnöke a kör 40. születésnapjára azt írta üdvözlőlevelében, hogy a dél-alföldi népzenei hagyomány egyik legavatottabb éltetői. Birinyi József szerint a deszki csoport átfogja a teljes korollót, fiatalok és idősek kapaszkodnak össze a jóízű dalokban. 

A bartóki hitvallást követve csakis tiszta forrásból merítem a felhasznált tudásanyagot, régi felvételekre, gyűjtésekre alapozva válogatom össze a műsorszámok dalait. Ezek nem feldolgozások, az autentikus megszólaltatásra törekszünk. Így tudjuk igazán ápolni a hagyományt és továbbadni azt. Célunk ugyanis a nemzeti kultúra megismertetése és a nemzeti identitás erősítése. Az összeállításaink változatosak és hangulatosak, például szegedi, csókai, kiskunhalasi és bogyoszlói dalokat is éneklünk, amelyek az ö-zős nyelvjárás megőrzése miatt is jelentősek. Gyönyörűen beszélnek Deszken is, sokan így tanulták meg az anyanyelvet, az édesanyám nekem is ezt tanította, egészen iskolába kerülésig így beszéltem. Ezt szeretnénk megőrizni a környékbeli dalok éneklésével

 – mondta el a Csokonai Vitéz Mihály-díjas ének-zene tanár, népzenész. 

Zenei kísérettel, gyönyörű viseletben

A Deszki Népdalkör számára fontos az is, hogy jól érthetően tudják átadni a dal tartalmát, a humort a szövegen keresztül. Jelentősebb szerepléseik alkalmával zenei kísérettel énekelnek, így megszólal a hegedű, a brácsa, a nagybőgő, a klarinét, a tambura, a duda, a furulya és a tekerőlant is, gazdagabbá téve ezzel a hangzást. Szűcsné Molnár Erzsébet elmondta, a színpadi megjelenésükre is kiemelt figyelmet fordítanak, ezért viseleteik a legmagasabb szakmai követelményeknek is eleget tesznek. 

Úgy gondoljuk, hogy nem azért van a népdal, hogy néhányan énekeljék és sokan hallgassák, hanem fordítva. Tehát sokan éne­­keljék azt. Deszken ezt sikerült elérnie az 50 év során a dalkörnek, amely jelenleg 16 taggal működik, de folyamatosan várjuk az új csatlakozókat. Nemrégiben 3 taggal bővültünk, csatlakoztak hozzánk a 2021-ben alakult Szedrinka Énekegyüttes tagjai is, akik egyébként szintén Aranypáva Nagydíjat kaptak a közelmúltban a dalkörhöz hasonlóan. Információ­im sze­­rint nincs a vármegyében még egy olyan település, mint Deszk, ahol jelenleg két nagydíjas együttes is működik 

– emelte ki a vezető, aki a Szedrinka Énekegyüttest is irányítja. 

Szűcsné Molnár Erzsébet már 20 éve vezeti a Deszki Népdalkört. Fotó: Gémes Sándor

Szűcsné Molnár Er­­zsébet egyébként már 20 éve vezeti a dalkört Baritz Zsoltnét, Kiss Ernőt és Szépkúti Istvánnét követve. A több mint 40 éve népzenével foglalkozó szak­­ember szerint nagyon jókedvű, énekelni szerető közösségnek lett a vezetője, a közös munka pedig gyümölcsöző, amelyhez elengedhetetlen az önkormány­zat és a Deszki Faluház által biztosított stabil háttér. 

A vezetőnek és az együttesnek is mottójává vált az évek, évtizedek során Kodály Zoltán mondata, miszerint az éneklés szebbé teszi az életet, az éneklő másokét is. 

Pihenés után újabb elismerés

A dalkör tagjai most kicsit meg­­pihennek, feltöltődnek, de augusztusban folytatják a munkát, új műsorszámokkal készülnek majd. Szeptember első hétvégéjén fellépés vár rájuk a Deszki Falunapokon, majd utána egy nagymágocsi meghívásnak tesznek eleget, a hónap végén pedig nagy ünnep lesz számukra Deszken, hiszen a KÓTA Népzenei Staféta várományosai. A zene világnapján veszik majd át egy másik dalkörtől a stafétát, és egy éven keresztül tudhatják azt magukénak. Ezt az elismerést nagyon régóta működő és magas szinten teljesítő együttesek kaphatják meg. Ezeknek a feltételeknek pedig tökéletesen eleget tett a lassan 50 éves Deszki Népdalkör.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában