Nem csak súlya miatt nehéz alapanyag

2023.07.28. 18:10

Továbbra is kísérleteznek a barbárbiztos betonnal

Művészek és egy hódmezővásárhelyi építőipari vállalat összefogásával ismétlik meg évről évre a Kísérleti Beton Szimpóziumot. A Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központ ligetes udvarán, az emlékfák alatt zárult tegnap az idei művésztelep.

Tábori Szilvia

Zárult az idei vásárhelyi Kísérleti Beton Szimpózium. Fotó: Tábori Szilvia

Egykor Pannonhalmi Zsuzsa, Ferenczy Noémi díjas érdemes művész, a Nemzetközi Kerámia Központ vezetője a Csomiép Kft. egykori vezetőjével és művésztársaival közösen álmodta meg a Kísérleti Beton Szimpóziumot. A művészek adalékanyaggal kikevert, kicsit tejfölszerű, folyékony, de sűríthető, színezhető masszával dolgoznak, amihez különböző méretű kőzetet, bazaltot, mészkövet, márványzúzalékot, de alkotói igényük szerint lényegében bármit hozzá adhatnak. A helyi gyár adja a helyet és az anyagot, a művészek készítette tervek és beöntő formák alapján a gyár technológusai segítik az előállítást, a színezést, öntést. Így találkozik az ipar és a művészet, sok esetben a funkció és a vizuális élmény. A Nemzetközi Kerámia Központ Nagy Sándor utcai épületének ligetes udvarán kaptak helyet az eddigi évek munkái. Idén azokhoz hasonlóan kerti, köztéri használatra tervezték meg alkotásaikat a meghívott művészek. Volt, aki először dolgozott betonnal.

Digitális lenyomatok

Haber Szilvia Ferenczy Noémi-díjas kerámia- és porcelán tervező iparművész már korábban is igen innovatív eszközt választott: zsaluformáit 3D-s nyomtatóval gyártotta le és abba öntötte a betont, így alkotva a digitális kövületek elnevezésű kisplasztikákat. 

 Imádom a fosszíliákat, a kőzeteket, egyúttal az újrateremtés, újraépítés elkötelezettje vagyok. Így lényegében saját kövületeimet hozom létre

 – hangsúlyozta. Idén újabb fejlődési utat járt be: növelte alkotásai méretét, egyúttal a betonplasztikák könnyítésén kísérletezett. A beton régi szerelme, nívó díjjal elismert mesterdiplomájában terazzo lapokat tervezett, megújítva a régi századfordulós mintarendszereket.  Közülük az egyik legnagyobb, 400 négyzetméteren a víz hullámzását idéző alkotása Hévízen a Szentlélek templomban látható. Műve fraktálrendszerre épülő sűrűsödő és ritkuló mintarendszer.

Az utazók védőszentje

Az utazók védőszentjének ajánlott ókeresztény dombormű kőbe vésett latin felirata ihlette Formanek Zsuzsa keramikusművész idei alkotását. 

Bodóczky István képzőművész barátom és választott mesterem néhány éve hunyt el. Hatalmas űrt hagyva bennem, sokszor szinte nyúlok a telefon után, hogy megbeszélem vele az aktualitásokat. Nem véletlen, hogy durván, brutálisan, szenvedve készítettem el az idei munkámat 

– mondta lapunknak az alkotó. A legtöbbek által csupán Bodóként ismert egykori mentora egy római útjáról pillantotta meg az itus reditus, az utazók védőszentjének feliratot, amit Zsuzsa már többféle módon, többféle anyagból is feldolgozott. A Beton Szimpóziumon épített zsalu nélkül dolgozott, a kézzel gyúrt agyagot használta öntő formaként.

A kísérletező művészek

A Kísérleti beton Szimpózium alkotó művészei: Csala Zsuzsa keramikus-, üvegművész, Feketű Boglárka keramikusművész, Haber Szilvia keramikusművész, Formanek Zsuzsa keramikusművész, Kiszely Mária belsőépítész, Kerezsi Gyöngyi keramikusművész, Kertész Géza ötvösművész, Kovács Szabolcs Gergő üvegművész, Kulcsár Írisz szobrászművész, Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában