Thaiföldről érkeztek a REÖK legújabb kiállításának festményei

2023.08.10. 13:42

Ásófejre és elefántürülékre is fest aatoth franyo - Galéria

Koós Kata

A kiállító csütörtökön a sajtó munkatársait kalauzolta végig a formabontó tárlaton. Fotó: Gémes Sándor

Pénteken 16 órakor nyílik meg a Reök-palotában aatoth franyo Thaiföldön élő festőművész nagyszabású kiállítása A túlsó part címmel. A magyar származású alkotó vegyész diplomájának megszerzése után, 1978-ban távozott szülőhazájából, hogy valódi szenvedélyének, a képzőművészetnek szentelje életét.

Lapunknak elmondta, Észak-Afrika és Németország után Párizsban telepedett le, ahol a képzőművészeti főiskolán tanult, ott barátkozott össze mások mellett Victor Vasarelyvel. Élt már néhány évig Mongóliában, az USA-ban, Kanadában és Kínában is. Immár 12 éve Thaiföldön él és alkot, a dzsungelben elszigetelt műtermében, amely a legközelebbi falutól 17 kilométerre található. Színpompás, abszrakt képeinek legfőbb ihletője is a természet. 

A REÖK-ben nyíló tárlatán az elmúlt három évben készült csaknem 90 művét mutatja be a nagyközönségnek a kultúrpalota két emeletén. 

Még aki nem rajongója a képzőművészetnek, az is érzi azt az elképesztő energiát, ami aatoth franyo képeiből sugárzik

 – méltatta a kiállítót Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora. 

Aatoth franyo művészetének fontos eleme a címadás és a szójáték, valamint a szokatlan alapanyagok alkalmazása. Festett már indákra, pálmalevélre, de elefántürülékre és ásófejre alkotott sorozata is megtekinthető lesz a Reök-palotában. Egy-egy szabadvászonra festett alkotásának gigantikus mérete is formabontó. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában