Szentes

2023.08.22. 12:00

Az Angyali üdvözlet Szentesen vendégeskedik

Tábori Szilvia

Az Angyali üdvözlet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban is látható volt év elején. Archív fotó: Karnok Csaba

Szeptember 14-e és november 30-a között látható majd Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című táblaképe a Koszta József Múzeumban. Ebből az alkalomból az intézmény szeptember 15-én 17 órától tudományos konferenciát rendez. A konferencia előadói Gruber László teológus, Horváth Gábor egyháztörténész, Nátyi Róbert művészettörténész, Pál József irodalomtörténész, Róth Márton irodalomtörténész és Thékes István oktatáskutató lesznek. A program fővédnöke Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes.

Az Angyali üdvözlet útja igen kalandos volt; még 1925-ben került a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, de az utóbbi évekig senki nem tudta, hogy Michelangelo tanítványának alkotása. Több szakértői vélemény után dokumentumokkal igazolták 2004-ben, hogy az értékes műkincs Giorgio Vasari munkája. amelyet a vatikáni paloták egykori Piusz-tornyába szántak, a pápa magánkápolnájába. Az alkotás vendégeskedett Rómában is, hamarosan Szentesen látható.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában