delmagyar.hu podcast

2023.08.01. 16:40

Délmagyar podcast: Gyulay Endre és Apró Ferenc mesélt Bálint Sándorról

Koós Kata

Gyulay Endre felidézte első találkozását Bálint Sándorral, Apró Ferenc mesélt az ominózus 1965-ös perről, amelyen ő maga írnokként vett részt, és ahol rendszerellenes izgatás volt a vád a legszögedibb szögedi ellen. Fotó: Török János

A Szeged-Csanádi Egyházmegye nyugalmazott püspökét, Gyulay Endrét és Szeged elismert várostörténészét, Apró Ferencet kértük fel podcastunkban, hogy meséljenek Bálint Sándorhoz fűződő emlékeiről „a legszögedibb szögedi” születésének 119. évfordulóján. A hitvalló tudós 1904. augusztus 1-jén látta meg a napvilágot Alsóvároson. 43 esztendővel ezelőtt távozott az élők sorából, ám korántsem nyomtalanul. Érdemei elévülhetetlenek a szögedi nemzet legjelentősebb néprajzkutatójaként. Szelíd, kevélységet nem ismerő jellemét pedig a krisztusi szeretetet élő, keresztényi példaképként őrzi a helytörténeti emlékezet. 

A beszélgetés során szó esett Bálint Sándor néprajzkutatói munkásságáról, és prominens vendégeink személyes élményeiken keresztül elevenítették fel, hogy milyen ember is volt a 20. századi magyar néprajz egyik legnagyobb alakja. 

Gyulay Endre felidézte első találkozását Bálint Sándorral, és arról is beszámolt, hogy áll jelenleg boldoggá avatásának ügye. Apró Ferenc mesélt az ominózus 1965-ös perről, amelyen ő maga írnokként vett részt, és ahol rendszerellenes izgatás volt a vád a néprajztudós ellen. A várostörténész tájnyelvi ínyencségekből is szemezgetett. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában