Háromezer romát végeztek ki egyetlen éjszaka alatt

2023.08.02. 11:39

Megbocsátottak, de nem felejtenek - Fotók

A holokauszt roma áldozatairól emlékezett meg a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. Nagy Mihály elnök összefogásra, a kirekesztés és a gyűlöletbeszéd megszüntetésére buzdított beszédében.

Koós Kata

Gyertyákat gyújtottak és koszorúkat helyeztek el a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat által 2017-ben készítetett emléktáblánál. Fotó: Gémes Sándor

„A sok cigányt mind elvitték, nagy árkokat ásni vitték” – Choli-Daróczi József verssorainak szavalatával kezdődött a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat szerdai megemlékezése. A megrendítő költeményt Németh János versmondó előadásában hallgathatták meg a megemlékezők, akik között ott volt Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője is. 

Arra emlékeztek, hogy 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszakán számolták fel az Auschwitz-Birkenaui cigánytábort, kivégezve utolsó háromezer lakóját. Németh János a szavalat után egy hajdani táborlakó visszaemlékezéséből idézett. 

„Egyik éjjel a férfiak tábora több ezer ember kiabálására ébredt... A cigányok táborát fényszórók világították meg, a cigány férfiakat, nőket és gyerekeket az SS-ek sorbaállítoták ötösével, hogy a krematóriumba vigyék őket. A szerencsétlenek minden erejükkel ellenálltak. Olyan hangosan kiabáltak, hogy egész Birkenauban hallatszott. A dulakodás egész éjjel tartott, de reggelre a cigányok tábora már üres volt” – idézte. 

Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, már a háború előtt, az 1920-as évektől kezdve komoly kirekesztésben és terrorban volt része a cigányságnak. Ahogy fogalmazott, a roma holokauszt egy olyan folyamat vége volt, amely verbális agresszióval kezdődött és gázkamrákban végződött. 1970-ig tartottak a cigányság megalázását célzó programok, amelyekre példaként a kényszermosdatást hozta, amelyet még ő maga is átélt néhányszor annak idején. 

Hajnalban, 3-4 óra felé körbefogták a cigánytelepet. Hosszú bőrkabátos emberek jöttek kutyákkal, gépfegyverekkel, úgy hajtották kényszermosdatásra a cigány családokat. A magyarországi cigányság integrálódása az 1980-as években kezdődött 

– mondta, majd hozzátette, az előítéletek azonban még mindig nem tűntek el. 

A cigányság megbocsájtotta, de el nem felejtette ezeket az embertelen gaztetteket. Vessünk véget minden gyűlöletbeszédnek, minden sértő cselekvésnek, kirekesztésnek és fájó megkülönböztetésnek! A cigányság azt szeretné, hogy fogjunk össze, hogy békében élhessünk együtt, hogy jobb közös jövőnk legyen 

– mondta Nagy Mihály. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában