Ritka alkalom: Egy estére működésbe hozták a a Károlyi-kastély szökőkútjait

2023.08.04. 14:40

Színesben láthattuk a „Szabin nők elrablását” Nagymágocson

Kovács Erika

Működött és meg is világították a „Szabin nők elrablását”, ami Csongrád-Csanád vármegye egyik legszebb szökőkútja. Fotó: Kovács Erika

Operettestnek adott otthont a Károlyi-kastély parkja. A különleges eseményre, amellyel a monarchia időszakát idézték meg, a park két szökőkútját is beüzemelték. A kastély hátuljánál, amit sokan ugyan az elejének hisznek, látható a „Kisfiú hallal” című alkotás. A kastély elejénél, ez pedig a tó felőli rész, a „Szabin nők elrablása” című szoborcsoportban lehet gyönyörködni. 

Fotó: Kovács Erika

A szökőkutak nem működnek napi rendszerességgel. Az operettesten azonban bárki teljes pompájában csodálhatta meg a két szökőkutat, úgy, ahogyan annak idején a Károlyi grófok megálmodták.

A „Kisfiú hallal” nevű szökőkút apropója szomorú. Minden valószínűség szerint a Károlyi család egyik gyermekének, Tibornak állítottak vele szülei emléket, akit még kisfiúként veszítettek el a hat gyermekük közül. 

Fotó: Kovács Erika

A Károlyi család szerette a pompát, gazdagságuk megmutatását. Az értékes könyvek mellett trófeákban is gazdag volt a kastély. Az angolkertben pedig több szobor, szoborcsoport is található, ezek közül a legnagyobb a „Szabin nők elrablása” elnevezésű szökőkút. A szabin nők elrablásáról szóló festmény egyébként a párizsi Louvre-ban található, a szobor eredetije pedig Firenzében, a Palazzo Vecchióban. Az eredeti 1605-ben készült, a manirista Giambologna alkotása 

– mesélte lapunknak még tavaly, a kastély építésének 125. évfordulója alkalmából készített interjúnkban Koszti Máté Gábor nagymágocsi helytörténeti kutató. 

Fotó: Kovács Erika

A „Szabin nők elrablása” szökőkutat az operettesten meg is világították, a szivárvány minden színében pompázott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában