Zsűrizték a félezer műalkotást Vásárhelyen

2023.08.16. 14:40

Titkos a díjazottak listája októberig

Fontos és érzékeny döntésekkel, az esetleges eltérő vélemények ellenére is nagyobb vita nélkül válogatta a zsűri a Vásárhelyi Őszi Tárlatra beadott műalkotásokat. Idén a kevesebb néha több elve mentén a korábbinál szellősebbre tervezik a kiállítást.

Tábori Szilvia

Az öt zsűritagból négyen két napig válogatták és bírálták a beadott félezernél több művészeti munkát az Alföldi Galériában. Fotó: Tábori Szilvia

Titkos lesz egészen az október 8-ai megnyitóig a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazottjainak névsora. Az öt zsűritagból négyen két napig válogatták és értékelték ezen a héten az ötszáznál több beadott művet, hogy összeálljon az idei kortárs képzőművészeti kiállítás az Alföldi Galéria földszinti tereiben. Idén 214 művész jelentkezett 302 festménnyel, 101 grafikával, 77 plasztikával és 22 egyéb műfaji kategóriába tartozó munkával. A regisztrált műveket Vásárhelyen és Budapesten gyűjtötték be.

Vita, de nem parázsló

Jó színvonalú anyaggal találkoztak, erős festészeti kollekció gyűlt össze Nátyi Róbert zsűrielnök szerint. Miután átnézték a festészeti anyag háromnegyedét, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja, a REÖK Regionális Összművészeti Központ vezető kurátora úgy nyilatkozott lapunknak: már csak a koruk miatt is eltérően szocializálódott, helyenként másként gondolkodó zsűritagok különböző szemléleteket hordoznak. De nem jellemző, hogy parázs vita alakult volna ki közöttük. Sokféle szempont érvényesült, így olykor egymást győzködve, de végül egyszerű szótöbbséggel döntöttek arról, milyen munkák láthatóak majd az októberben nyíló tárlaton.

Hozzátette, egy országos tárlat bírálata mindig különleges hangulatú, mindannyian tudatában vannak, hogy fontos és érzékeny döntések ezek.

A patika mérlegén

Nátyi Róbert szándéka szerint szakít azzal a korábbi évekre jellemző megoldással, hogy kétszáz feletti műalkotással töltsék meg az Alföldi Galériát. Legfeljebb 160-170 alkotásban gondolkodik.

Ez egy komoly dilemma és nehéz feladat. A szellősebb elrendezéssel jobban érvényesülnek a művek, így viszont kevesebb alkotás kap lehetőséget. Amikor arról döntünk, hogy beválogatunk újabb és újabb műveket, akkor azzal valamilyen módon sűrítjük az összképet, tehát az egyes alkotások nem lesznek annyira hangsúlyosak. Ezt mindig patikamérlegen kell méricskélni, mert ahogyan a beszédünkben vagy a zenében, úgy a kiállításon is kellenek a szünetek, a csend, a fehér fal, hogy csak utána érkezzen a következő műalkotás

 – mondta.

Kiállítási éhséggel

Felhívta a figyelmet arra az évek óta erősödő tendenciára is, hogy egyre nagyobb méretűek a műalkotások. Ennek oka soktényezős. Ahogy annak is, hogy a közönség némileg eltávolodott a kiállítóhelyektől, a művészekben viszont erős a kiállítási éhség.

Újra kell építeni, pozicionálni a nagy léptékű tárlatokat. Fontos, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlat körüli szisztematikusan építkező munkát folytatva dolgozzunk, esetleges új hangsúlyokkal, hiszen ahogy az idő változik, a művészet is változik

 – tette hozzá a zsűri elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában