Új vásárhelyi ízök: hagyományok rafinériával fűszerezve

2023.09.22. 15:40

Gasztro-kalandra hív a szakácskönyv

Borsos dúc kalács, vásárhelyi strucc leves, rántott kocsonyahús. A recepteket kiegészítő megannyi történet, tanács és tapasztalat. Mindez a nemrégiben megjelent Új vásárhelyi ízök szakácskönyvben.

Tábori Szilvia

Csáki Zsolt gasztro-szervező és Benkő László, a kötet szerkesztője.

Kinyílt az a bizonyos olló – ezzel utalt rá Csáki Zsolt gasztroszervező, hogy az Új vásárhelyi ízök szakácskönyvben igazi ínyenc kalandozásra számíthatunk. Az első kötet szerkesztésekor még leginkább a hagyományos vásárhelyi ételekre koncentráltak, a most megjelent folytatásban már a tradíciókra építkező újdonságok felé is nyitottak.

Némely recept távoli népek vagy nemzetek kultúrájának hagyományait eleveníti fel, de a kötetben vásárhelyivé, vásárhelyikummá nőtte ki magát 

– fogalmazta meg Csáki Zsolt, aki Sonkoly Ágnessel és Benkő Lászlóval közösen válogatta ki a felhívásukra beérkezett receptek közül azokat, amelyek bekerültek a könyvbe. Így végül a húsimádók, az ételérzékenyek, netán diétázók, a klasszikus és újító ízek, vagy éppen a növényi étrend elkötelezettjei is megtalálják a kedvükre valót.

Sonkoly Ágnes programszervező, Csáki Zsolt és Benkő László
Sonkoly Ágnes programszervező, Csáki Zsolt és Benkő László

A kísérletezők lendülete

Csáki Zsolt szerint nem csupán az egy az egyben a helyi hagyományok alapján készített étel lehet vásárhelyi. Az itt élők teszik igazán helyivé, egyéni rafinériával, bátor kísérletezéssel, szívvel-lélekkel keresnek új utakat a klasszikus ételeknek. Így az ínyenc mesterek, a főzni szeretők formálják a térségi gasztronómiát. Jó példa erre a Vásárhelyi strucc ragu leves leírása, vagy a strucc vetrece krumplis-túrós galuskával.

Benkő Zsolt, a kötet motorja és szerkesztője úgy látja, ha valaki 50 év múlva lapozgatja a szakácskönyvet, megismeri korunk receptjeit, az itt élők ízlését, hangulatát.

Ezt a könyvet részben a kortárs ínyencek kedvére válogattuk, ugyanakkor a jövőnek őrizzük meg a nekünk kedves gasztronómiai fogások leírásait 

– hangsúlyozta Benkő László. Mint mondta, a receptek izgalmas kiegészítői a személyes történetek, a leírások, egy-egy ötlet az alapanyagok házi elkészítéséhez. Így teljes a kép.

Az új ciböre leves

Ott a rántott kocsonyahús, Eszti néni húsvéti húsos tortája, a vásárhelyi cigánykáposzta, lecsós tépett tészta, fenéken sült lepény, májusi gyors epertorta. Sonkoly Tibor festőművész tojásos krumplija gazdagon, vagy a dióspatkó Nagyanyu módra Sonkoly Ágitól. De ott a kötet lapjain az "új" ciböre leves receptje, alatta pedig arról lehet olvasni sok egyéb mellett, hogy a házi ciböreléről egy több száz évre visszanyúló, a magyarság körében még a 20. század elején is készített és fölhasznált egészséges, házi savanyítószer receptjét hagyta ránk Kiss Lajos néprajzkutató. Míg néhány oldallal odébb a vásárhelyi konyha hagyományairól, egyediségéről és megújulásáról esik szó, de vendégeskedik a szakácskönyvben számtalan békéssámsoni ételleírás is. 

Bors a dúcos kalácsba

Mucsi Krisztina és családja fontosnak érzi, hogy megőrizzék a klasszikus ízeket az utókornak. A kiválasztott receptek alapján gyakorolnak, többször elkészítik az ételeket, majd, fényképezik, és minden évben beküldik a felhívásra. – Főként a férjem a profi ebben a játékban, de a kelt tésztákért én felelek. Az enyhén borsos ízű, különleges sós dúc kalácsot a nagymama receptje szerint ünnepekkor készítjük. Édesapám tiszteletére – mondta el lapunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában