Hat ágazat tíz szakmájával ismerkedtek az iskola leendő tanulói

2023.09.28. 13:30

Nyílt napot tartottak Vásárhelyen, a Corvinban

Hatalmas érdeklődés kísérte csütörtökön a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola Intézményegysége nyílt napját. A Vásárhelyről és környékéről érkezett végzős általános iskolás diákok hat ágazat tíz szakmájával ismerkedtek.

Kovács Erika

A különböző szakképzéseket a diákok mutatták be a leendő kilencedikeseknek. Fotó: Kovács Erika

Az iskolában folyó képzésekről Oláh Attila igazgató tartott tájékoztatót a diákoknak és szüleiknek. 

Délelőtt nyílt órákat tartottunk, bármelyikre beülhettek az érdeklődők. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel

 – mondta lapunknak Oláh Attila, az iskola igazgatója, akitől azt is megtudtuk, intézményükben technikusi és szakképző iskolai képzés is zajlik.

A technikusi képzés 5 éves

A technikumban ötéves a képzés, a második év végén alapvizsgát tesznek a tanulók, akik az első két évfolyam idején intézményen belül vesznek részt a gyakorlati oktatáson, utána pedig az iskola duális partnerei segítségével ismerik meg a választott szakmájuk fortélyait. A diákok a 12. évfolyam végén magyarból, matematikából és történelemből előrehozott érettségit tesznek, a 13. évfolyam végén pedig idegen nyelvből és a választott szakmából érettségiznek. Sikeres záróvizsga után érettségi és technikusi bizonyítványt is kapnak.

Szakmákkal ismerkedtek a leendő tanulók

A szakképző iskolai képzés 3 éves, a tanulók a 9. évfolyam végén alapvizsgáznak, a következő két évben a gyakorlat kap nagyobb hangsúlyt, 6 nap gyakorlaton vesznek részt, 4 napot pedig az iskolában töltenek. A harmadik év végén szerzik meg a szakmunkás bizonyítványt. Aki szeretne, két év alatt az érettségit is leteheti, majd felnőtt oktatásban technikussá válhat.

Oláh Attila elmondta, a nyílt napon hat ágazat, turizmus-vendéglátás, kereskedelem, elektronika és elektrotechnika, építőipar, gépészet, specializált gép- és járműgyártás, több mint tíz szakmája mutatkozott be a diákok részvételével. 

A diákoktól is kérdezhettek

Kedvcsináló bemutatókkal vártuk a leendő diákjainkat. A pincértanulók terített asztalokkal és koktélokkal fogadták a látogatókat. A kereskedelem ágazat díszcsomagolásokat mutatott be. A cukrásztanulóinkkal lehetett süteményt díszíteni, a kereskedő és webáruházi technikusi szakmát számítógépes program segítségével ismertettük meg. A hegesztő szimulátorunkat is ki lehetett próbálni 

– emelt ki néhány lehetőséget az igazgató. A továbbtanulás előtt álló diákok nemcsak a pedagógusoktól, szakoktatóktól, hanem az iskola tanulóitól is kérdezhettek.

Iskolánk célja, hogy az itt tanuló gyerekek jól érezzék magukat

 – hangsúlyozta az igazgató. Oláh Attilától azt is megtudtuk, a technikusi képzésre 4-es körüli átlagú, a szakképző iskola szakjaira pedig általában közepes tanulmányi eredményű diákokat vesznek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában