Helyi kultúra

2023.09.17. 12:11

Programkavalkád és sportágválasztó volt Kisteleken – Fotók

A kisteleki Szent István téren mozgalmas programok várták a helybelieket szombaton: családi nappal, sportágválasztóval, palánkavató streetball tornával, kincsvadászattal és estébe nyúló kalandtúrával.

Imre Péter Géza

Amint a buszról leszálltam, azonnal belecsöppentem a szombati kisteleki rendezvények egyikébe, a palánkavató streetball tornába – négy csapat nevezett –, hiszen a helyszíne a buszmegállóval szomszédos műjégpálya volt. Pár méterrel arrébb, a Szent István téren, a családi nap és az Európai Mobilitás Hét kínálatából választhattak a kilátogatók, közte a biciklis KRESZ-totóval

Menni fog ez...

Nagyon régen ültem már kerékpár nyergében, mégis úgy gondoltam, tesztelem magam a már citált totóval. Mielőtt belekezdtem, megnéztem milyen minősítéseket kaphatnak a kitöltők, aszerint mennyi pontot értek el. A következők álltak a fejlécen: csokit nyertél, majdnem sikerült, menni fog ez, még van mit fejlődni, ajjaj, inkább ne bringázz. Az utolsóra tartottam magam esélyesnek. Ikszeltem, fogalmakat párosítottam, tippeltem kinek van elsőbbsége, igyekeztem eltalálni a kötelező kerékpáros kellékeket, hatból négy stimmelt.

Az értékelésnél kiderült, 25 pontot szereztem, ami a „menni fog ez” kategória, és 24-től 32 pontig terjedt. Erősen kétlem, ugyanis olykor annyit gondolkodtam a helyes vagy annak vélt válaszon, amennyi idő élesben, a közlekedésben nincs. Vagyis marad az „inkább ne bringázz” csoport. Vass Rózsa, a totó összeállítója vigasztalt (mást is, nem csak engem…), hiába ismeri a feladatokat, olykor nem tudja hibátlanul kitölteni.

Kincsek, sportágak

– Ezek a nyeremények? De jó! 

– kérdezte egy középkorú nő. Majd édesanya a kislányától: – Elmegyünk felfedezni, megtalálni a kincseket? – Igeeen!!! – érkezett a válasz. A szervezők Kistelek öt pontján, az önkormányzatnál, a tűzoltóságnál, a református templomnál, a Néprajzi Kegyeleti Témaparknál és a csordakútnál rejtettek el apróságokat, a gyermekeknek kincset érő dolgokat, tárgyakat. Aki ismeri a várost, tudja, ez a kör kiadós, legalább 4-5 kilométeres séta, de biciklizni is lehetett.

Egymást követték a különböző versenyek, a trial kerékpárosok bemutatója, és a tér egyik felében zajlott a sportágválasztó, ahol a kicsik és nagyok a birkózással, a kézilabdázással, a lábtoll-labdával – Vágó Tibor vezetésével az ország elitjét jelentő pusztaszeri PISZE SE látogatott el a járási székhelyre –, de volt görkorcsolya, táncok és küzdősportok, például a brazil jiu-jitsu, valamint a bosu kids.

Susánszki Benjamin, az önkormányzati rendezvényszervezők vezetője – a szombati programban is akadt munkájuk – kipróbálta a birkózást, és parter helyzetben jól, szívósan védekezett, Kiss András, a sportág jeles alakja, kisteleki trénere is küzdött, hogy megforgassa és pontot érjen el vele szemben. Megveregették a vállát.

Elmélyülve

Akik nem a sportot, a mozgást, a játékokat – a közlekedéshez kapcsolódó társas is szerepelt a palettán – választották, szombaton és vasárnap ellátogathattak a már említett kisteleki Néprajzi Kegyeleti Témaparkba, ahova a kincsvadász szülőknek és gyerekeknek is el kellett menni. Így fonódtak össze, karoltak egymásba a programok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában