Így készül a múzeum a tondó fogadására

2023.09.13. 08:20

Szentes már várja az Angyali üdvözletet

Tábori Szilvia

A 16. század utolsó harmadában készült Angyali üdvözlet fogadása komoly előkészületet kíván.

Javában készül a Koszta József Múzeum a különleges műalkotás fogadására: szeptember 15. és november 30. között ugyanis Giorgio Vasari: Angyali üdvözlet című táblaképe látható majd Szentesen.

A kör alakú festmény, az úgynevezett tondó még 1925-ben került a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, de az utóbbi évekig senki nem tudta, hogy Michelangelo tanítványának alkotása. Több szakértői vélemény után dokumentumokkal igazolták 2004-ben, hogy az értékes műkincs Vasari munkája, amelyet a vatikáni paloták egykori Piusz-tornyába, a pápa magánkápolnájába szántak. Már Rómában is vendégeskedett az alkotás. 
A 16. század utolsó harmadában készült tondó fogadása nagyon komoly előkészületet kíván. Az állagmegóvás és szakszerű konzerválás igényeinek megfelelően a Koszta-múzeum restaurátor és gyűjteményi munkatársai elkezdték megfelelő módon párásítani a vármegyeházi kiállítóteret, és folyamatosan biztosítják a megfelelő hőmérsékletet.

Ez is része annak, hogy a műtárgy szállításával járó hatások az elfogadhatónál nagyobb stresszt ne okozzanak az alkotás felületén. A következő stációkat is folyamatosan nyomon lehet követni az intézmény közösségi oldalán. Az intézmény szeptember 15-én, pénteken 17 órától tudományos konferenciát rendez a tondó érkezéséhez kapcsolódóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában