Székely, cserkész és bajai ételek is rotyognak a Kossuth téren

2023.09.09. 13:27

Vásárhelyi gasztrokaland: ízek körtöltésen innen és túl - Galéria

Csombor a töltött káposztába, puliszka a rókagomba mellé, tészta a halászlébe, a cserkész sütibe meg bot. Idén harminchat csapat versenyez éppen a Vásárhelyi Ízök Fesztiválján.

Tábori Szilvia

Az étel, ami mindig összeköt: a baráti beszélgetések legalább olyan fontosak, mint a verseny. Fotó: Tábori Szilvia

Javában rotyognak a tűzön a jobbnál jobb ételek a Vásárhelyi Ízök Fesztiválján, ezúttal a Kossuth téren. Talán minden eddiginél többen versenyeznek a legjobb címért; idén harminchat csapat hatvannál több étellel nevezett. Csáki Zsolt gasztro-szervező a különböző kultúrák konyhaművészetét ötvöző úgynevezett fúziós konyha elkötelezettje. Maga is szívesen bolondítja újdonságokkal a klasszikus ízeket. És bár az általa is szervezett fesztivál a térségi, vásárhelyi sajátosságok nélkül nem lenne az igazi, kifejezetten várták a kísérletező szakácsokat, az egyéni hangokat.

Idén van is miből válogatni: a helyiek mellett cserebökényi, bajai, szegedi, szentesi csapatok serénykedtek, megmutatva a dél-alföldi kapcsolódási pontokat és a néhol csupán leheletnyi, máshol markánsabb különbségeket. Készült birka, bivaly húsból étel, lecsós csirke, érkeztek a kemencében sült ételek, halászlé és székely ételek is. Mint azt a zsűrizés előtt lapunknak elmondta, a vásárhelyi és a távolabbról érkező ételeket külön kategóriában bírálják, ahogy az ifjúsági versenyzőket is. Csáki Zsolt szerint a díjazás ugyan extra tét, a gasztrofesztiválokra jellemző lelkes, baráti hangulat, az ismerkedés, a kulináris élmény és tapasztalat inkább az összekötő kapocs.

Egyszerű, könnyen elkészíthető és ízletes. Nagyjából így foglalható össze a jó cserkész étel, amelynek lényegét a 112. Kubinyi Zoltán Cserkészcsapat CserkÍzök csapat prezentált idén először a fesztiválon.Vásárhelyi pulykanyakkal készített reszelt tészta levessel, és "botfüle" desszerttel készültek. Utóbbi alapja a botra feltekert tésztából tűzön kisütött kenyér. Mint egyikük, Szabó Bátor Botond elmondta, a cserkésztáborokban mindig sokat főznek, az ebédekre szánt meleg ételeket maguknak is el tudják készíteni. Fontos, hogy az alapanyagok természetesek, saját termesztésűek legyenek. Mint most például a leveshez használt házi készítésű és alapanyagú vegeta.

Dobsa-Magyari Szilvia és csapata a Hargita megyében megszokott ízeket hozta el a fesztiválra. Készítettek töltött káposztát, savanykás ízű tárkonyos pityókalevest, rókagomba paprikást puliszkával, kürtős kalácsot, az otthoni ízeket. A székelyföldi konyha sajátossága a töltött káposztához használt csombor, vagy például az ecetben eltett lestyán, tárkony. Míg náluk a csorba leves terjedt el, Vásárhelyen az igen hasonló ragu.

Eredmények:

Levesek Kategória:

Vásárhelyi ízök:

I. díj: Batidai Haspókok: Híres szíve-nyelve leves

II. díj: Hetényiék csapata: Táskaleves

III. díj: Török Ernő: Gulyásleves

Más ízök leves:

I. díj: Székely Menyecskék: Tárkonyos pityókaleves

II díj: Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete: Bajai halászlé

III. díj: Dudi Food Team: palócleves gundel módra

Ifjúsági:

I. díj Corvin Kuktái: szíve-nyelve leves

II. Cserkízök: vásárhelyi reszelt tésztaleves

Egytálételek:

Vásárhelyi ízök:

I. díj: Sirkó-Marshall duó: grillezett bivalybélszín

II. díj: Dantesz család: birkapörkölt

III. díj: Tiszta Vásárhelyért Egyesület: szüreti lakoma

Más ízök:

I. díj: Cserebökényi Puszta Csapat: cserebökényi birkapörkölt

II. díj: Ízvadászok: húsos káposzta töltött kelt gombóccal

III. díj: Hunyadiak Örökében Történelmi hagyományőrző Egyesület: rizskásával tyúkfi hagymalében

Ifjúsági:

I. díj: Corvin Kuktái: szűlvarkocs flambírozott bagolytüdővel, batáta krémmel

Sütemény kategória:

Vásárhelyi Ízök:

I. díj: Kecskeméti Ilona: sós apró vegyes

II. díj: Kocsin Nagy Anita Emese: túrós lepény

III. díj: Batidai Haspókok: mézkúp

Más Ízök:

I. díj: Borkedvelők csapata: mákosguba-torta

II. díj: Borkedvelők csapata: hókifli több ízben

III. díj: Kátainé Kovács Éva: flambírozott francia palacsinta

Ifjúsági:

I. díj: Cserkízök: Vásárhelyi botfüle

II. díj: Nagy Mirtill Virág: barátfüle

III. díj: Koncz Kitti: vásárhelyi túrós lepény

Mini séf:

Sütemény:

I. díj: Sütő Hanna Bodza: mákos-citromos linzer

II. díj: Molnár Adrienn: mandula

III. díj: Imre Petra: kakaós csiga

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában