Különleges leletet találtak Szentesen

2023.10.26. 15:31

A régészek szava is elakadt a kőkori balta láttán

A régész szava is elakad, ha érzéseiről faggatják egy újonnan felszínre került csiszolt kőbalta láttán. A szentesi Koszta József Múzeum munkatársai igazi különlegességre bukkantak egy szántóföldön.

Tábori Szilvia

Nem kellett sokat teketóriázni a kor és a funkció meghatározásakor. Fotó: Koszta József Múzeum

Gyakran évtizedeken át forgatja az eke jobbra balra a régészeti leleteket a szántóföldeken, mielőtt egy-egy terepbejáráson a muzeológusok kezébe kerülnének. Miután főként edénytöredékek kerülnek elő, a most szinte sérülésmentesen megtalált, csiszolt kőbalta valódi kuriózum.

Nehezen megfogalmazható az a megdöbbentő érzés, amit egy ilyen régészeti lelet láttán elfogja a muzeológust. Már maga a felismerés is lenyűgöző, hogy egy több ezer éves tárgy, a károsító tényezők, a mezőgazdasági művelés ellenére ilyen állapotban megmaradhatott 

– nyilatkozta lapunknak Hergott Kristóf régész-muzeológus, a szentesi Koszta József Múzeum munkatársa. Kérdésünkre mosolyogva hozzátette: főtt is a feje rendesen. Jó lett volna, ha nem ásatási technikus kollégája, Koszt Ferenc bukkant rá a kőkori baltára, hanem inkább ő sétál arra. 

Fotó: Koszta József Múzeum

Szótlanok és beszédesebbek

A napokban a szentesi közgyűjtemény szakemberei egy nagyberuházás régészeti megfigyeléseként járták be a kijelölt, a korábbról már lelőhelyként ismert területet. Ilyenkor rendszerint a mezőgazdasági földműveléssel felszínre került, főként edénytöredékeket gyűjtenek be.

Elsőre meglehetősen nehezen szóra bírhatóak a tárgyak. Hosszasan faggatjuk mindegyiket: a feldolgozással, a megtisztítás után lesznek beszédesebbek származási koruk jellegzetes anyaghasználatával, vagy az elkészítési sajátosságok alapján. Ám egy ilyen tárgy esetében nincs sok beszélgetni való, annyira jellegzetes, nem kellett sokat teketóriázni a kor és a funkció meghatározásakor 

– hangsúlyozta Hergott Kristóf. Elmondta, az edénytöredékek vizsgálata jóval nehezebb, némely típus, például egy kézzel formázott fazékdarab kora önmagában nehezen meghatározható ellentétben mondjuk egy jól beazonosítható szarmata, vagy Árpád-kori edénnyel.

A föld alatt rejtőzve

A régészek már eddig is tudták, hogy szinte valamennyi nagy történeti korban létezett kisebb-nagyobb település Szentes térségében. Bukkantak már elő őskori, népvándorlás korabeli és középkori leletek egyaránt.

A terepbejárás egyik és talán legnagyobb haszna, hogy a felszínen elszórtan megtalált töredékek koordinátáit gps-en rögzítjük, térképre vetítjük, majd körbehatároljuk az adott korszakok lelőhelyeit. Ám az így meghatározott terület gyakran kiterjedtebb annál, mint ami valójában a föld alatt rejtőzik, hiszen a mezőgazdasági művelés folyamatosan mozgatja a tárgyakat 

– magyarázta.

Baltát a népnek

A megtalált kőbalta nyersanyaga valószínűleg metamorf kőzet lehet, ami nem ritka jelenség a térségben. Csiszolással, talán homokkal formálták, netán durvább kőhöz dörzsölhették. A kitűnő állapotú, szinte sérülésmentes eszköz a késő neolitikum időszakára jellemző darab, úgy Kr. e. 6. és 3. évezred közötti időszakból származhat.

A Koszta-múzeum továbbra is kutatja az építkezés területét, a baltát pedig idővel bemutatják a nagyközönségnek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában