Szeged

2023.10.26. 17:00

Diplomás alkotókként tértek vissza középiskolájukba - Galéria

Építész, keramikus, építőművész, divat- és várostervező is ízelítőt adott munkájából az SZTE Gyakorló Gimnáziumban nyílt Konstrukció című tárlaton. A kiállítók alma materükbe tértek vissza, hogy inspirálják a jelenlegi diákokat.

Koós Kata

Öregdiákok épületterveiből, vázlataiból, makettjeiből nyílt tárlat az SZTE Gyakorló Gimnáziumban. Fotó: Karnok Csaba

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tíz végzett hallgatója tért vissza szegedi középiskolájába csütörtökön. Épületterveikből, vázlataikból, makettjeikből és alkotásaikról készült fényképekből nyílt kiállítás Konstrukció címmel az SZTE Gyakorló Gimnáziumban a 27. Őszi Kulturális Fesztivál keretében.

A kiállítás célja alapvetően a pályaorientáció segítése. Ha valamelyik jelenlegi diákunk a MOME-n vagy a BME-n szeretne továbbtanulni, kapjanak egy kis betekintést abba, hogy milyen munkákat készíthetnek, milyen képzést kaphatnak az egyetemi évek alatt

 – mondta el lapunknak Paragi Éva festő, a gimnázium vizuális kultúra tanára, a kiállítás főszervezője. 

Hazánk első művészeti mesteriskolája első diákjainak egyike volt Kincses Ágota kerámiaszobrász, aki 1991-ben érettségizett a hajdani Ságvári Gimnáziumban, ma már saját műtermében alkot. Az alma materbe nem volt furcsa visszatérnie, ugyanis középső gyereke is odajár. Kerámiáihoz rendszerint a természetből merít inspirációt, a finom, letisztult formák használati tárgyait is műalkotássá emelik. A megnyitón jó tanáccsal is szolgált a karamikusi pályával kacérkodó diákoknak.  

Bátornak és kitartónak kell lenni, és sok-sok kísérletezőkedv is szükséges

 – mondta. 

Háló Veronika Róza éppen tíz éve ballagott el az SZTE Gyakorló Gimnáziumból magyar-történelem szakosként, majd építőművész szakon végzett a MOME-n. Tanult Barcelonában és Lisszabonban is. Diplomabútora egy közösségi nyári konyha volt, amelyet nem csak megtervezett, de a kivitelezését is ő maga végezte barátai segítségével. Elkészítéséről előadást is tartott a középiskolás diákoknak.

Az iskola semmit nem változott. Érdekes élmény végigmenni a régi folyosókon a régi kutricák mellett, a töriterem is ugyanott van. Szerettem a gimnáziumot, nagyon jó éveket töltöttem itt, úgyhogy szívesen jöttem vissza

 – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában