Helyi kultúra

2023.10.16. 16:20

Tizenhat csapat főzött birkapörköltöt

A Sajt- és gasztronómiai fesztivált huszonharmadik alkalommal rendezték meg a hétvégén Kisteleken, a Szent László téren és a sportcsarnokban. A hagyományos és kedvelt programok mellett először tartottak birkapörköltfőző versenyt, amelyen 16 csapat próbált szerencsét.

Imre Péter Géza

A hétvégi Sajt- és gasztronómiai fesztiválnak a Kisteleki Kertészek és Kertbarátok Köre volt az egyik, egyébként állandó főszereplője. A hagyományokhoz hűen szép, az őszt idéző díszítést készítettek, ami már a rendezvén logójának számít, valamint az önkormányzat támogatásával elkészítették a 200 adag lecsót, amit látogatók ingyen fogyaszthattak el. Tapasztalat, nagyon finom.

A Szent László téren és a sportcsarnokban rendezett fesztiválnak idén része volt a gyermek gasztrokuckó a régi banképületben, ahol a kicsik ételeket készíthettek. Az eseményen megjelenő hungarikumokról is megemlékeztek a szervezők, ilyen volt például a szegedi fűszerpaprika-őrlemény, a pálinka, a szikvíz, a fröccs, a kürtőskalács, a pozsonyi kifli, a magyar nóta, az operett, a táncház, és a 100 tagú cigányzenekarból is voltak szereplők. A megyei és a helyi értéktárból az alföldi citerát és a helyi sajtgyártó kft. termékeit említhetjük. A jó, az idő teltével és az alkohol fogytával egyre jobb hangulatról pedig a fellépők is gondoskodtak.

Az újdonság az első ízben megtartott birkapörköltfőző verseny volt, a karcagi birkapörkölt egyébként hungarikum. 16 csapat nevezett, és már a nevek is arról árulkodtak, hogy a részvétel – no, meg estére a finom és kiadós vacsora elkészítése – volt a fontos, főzött a B-terv, a Cupák Klub, a Bográcsos bikák és a Mindig éhes kopasz csibe. Beszálltak a „harcba” kertbarátok is, tőlük tudtuk meg a jó birkapöri titkát: a minőség főként a birkától függ, nagyon fontos a jó faggyúzás és ők nem öntenek hozzá vizet, saját levében főzik meg. Nyárson sült, forgó bárányt is láthattak a vendégek. A legjobb birkapörkölt a kertbarátoké lett – jó helyen érdeklődtünk… – megelőzve a városvédő egyesületet, a harmadik helyet megosztva a Bográcsos bikák és a Dorper Kistelek érdemelte ki – tudtuk meg Susánszki Benjamin főszervezőtől.

Keretes: Iskola, óvoda, bölcsőde

Az V. Baksi Töpörtyű fesztiválon a 17 csapat versengésében – több feladat, versenyszám várt rájuk – a több számot is megnyerő Iskola, óvoda, bölcsőde team bizonyult a legjobbnak, ráadásként a tombola fődíja, egy ajándékkosár is az övék lett – tudtuk meg Búza Zsolt polgármestertől. A legjobb töpörtyűt a Baráti társaság nevű csapat sütötte, míg tökfaragásban a polgármesteri hivatal győzött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában