Szegedi hírek

2023.10.28. 20:31

Véget ért a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál, megvannak a nyertesek – Galéria

Szombaton kihirdették a filmkészítés társalkotóinak, az operatőrök nemzetközi megmérettetésének eredményeit. A 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját Andor Tamás Balázs Béla-díjas magyar operatőr kapta. A nyertes filmeket este bárki megtekintheti a Belvárosi Moziban.

Kiss Anna

A Zsigmond Vilmos életműdíjat idén Andor Tamás, Balázs Béla-díjas operatőr kapta. Fotó: Török János

Hetedik alkalommal szervezték meg Szegeden október 24. és 28. között a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, melynek során 40 filmet lehetett megtekinteni az elmúlt napokban. A fesztivál nyerteseit szombaton hirdették ki a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében. 

Az ünnepélyes záróeseményen a zsűri elnöke, Szabó Gábor operatőr elmondta, idén kiemelkedően erős volt a magyar filmek mezőnye, így szerettek volna helyt adni azoknak is, akik nem kerültek be a versenybe, ezért rendezték meg most először a magyar operatőrök hetét. Kiemelte, nemcsak a mozinak és Szegednek fontos ez a fesztivál, hanem a hazai és külföldi filmeseknek is, hiszen itt mélyebb belátást kaphat bárki abba, hogy milyen irányba mozog a filmművészet itthon és más országban. Hozzátette, a jövőben azon kell dolgozni, hogy minél több nézőhöz jusson el a fesztivál híre.

A Zsigmond Vilmos életműdíjat idén Andor Tamás, Balázs Béla-díjas operatőr, érdemes és kiváló művész kapta. Ő volt a Te, rongyos élet című film operatőre, a filmet a fesztivál során levetítették a moziban. Az operatőr egyébként 1985-ben Szegeden forgatta a Szerelem első vérig, majd később a Szerelem a második vérig című filmet.

A fesztivál fődíját a Larry című film operatőre, Hartung Dávid kapta meg, aki egyébként a diákzsűri nagyjátékfilm különdíját is kiérdemelte. A diákzsűri emellett különdíjat adományozott Az utolsó felvonás című kísérleti film operatőreinek, Tóth Evelin Juditnak és Bogdán Andrásnak. Szeged díját ezúttal Szebeni Gábor, a Lesen film operatőre kapta, míg a kritikus zsűri különdíját Shuli Huang, a Will you look at me operatőre nyerte el, a rendes díját pedig a Budapest Silo operatőre, Ezequiel Salinas kapta meg. A két támogató, vagyis a Vision Team és a Special Grip Hungary közös elismerését Füzesi Tamás, a Hajszálrepedés operatőre vehette át, míg az idén alapított HCA díjban Nagy Zádon, a Szelíd című film operatőre és Szilágyi Gábor, a Veszélyes lehet a fagyi operatőre részesült.

A kísérleti film kategóriában Argenis Salinas Pineda, az Elsewhere című film, kisjátékfim kategóriában Marty Williams, a Datsun film, dokumentumfilm kategóriában Pálos Gergely, a Saját erdő film, míg nagyjátékfilm kategóriában Daniel Fomichev, az Emperor film operatőre győzött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában