Tovább dübörög a vásárhelyi könyvtár klubja

2023.11.23. 09:00

A humor mindenképp kulcs az olvasáshoz

Az írói hitelességet, őszinteséget, az olvasmányos történetet és a sajátos humort is értékelik a legfiatalabb olvasók, derül ki évről évre a vásárhelyi gyermekkönyvtár író-olvasó találkozóin. Folytatódik a népszerű Kulcs az olvasáshoz program.

Tábori Szilvia

Tartani a lépést a gyerekek érdeklődésével. Archív fotó: Tábori Szilvia

Mások mellett Berg Judit, Dóka Péter, Majoros Nóra könyveit kapják majd azok az általános iskolások, akik részt vesznek a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár Pósa Lajos Gyermekkönyvtárának aktuális olvasóklubjában. És ha minden a tervek szerint alakul, az extra jutalom a személyes találkozás lesz egy-egy népszerű szerzővel.

Évek tapasztalata, hogy az író-olvasó találkozók igazán lelkesítők, ebben gyermek- illetve iskolai könyvtárosok és pedagógusok mind egyetértenek. Kedvenc szereplőik születésére, az írói fogásokra, a könyv főhőseit azok megalkotójával összekötő minden információra kíváncsiak a diákok. És főként az  őszinteség, a humor, a korosztályhoz illő nyelvezetet igénylik, ahogy a furfangos, fordulatokban gazdag történet sem hiányozhat az új generációkat megszólító történetekből.

Kik azok a Zabaszauruszok?

A vásárhelyi könyvtár évek óta futó Kulcs az olvasáshoz programban az őszi és tavaszi félévben egy-egy megadott könyvet kapnak a résztvevő általános iskolások, majd adatlapon adnak számot élményeikről. Az első félévben a 2. osztályosok Berg Judittól a Tökmagok Afrikában című kötetet olvassák, a harmadikosok Dóka Péter Írisz és a robotgyár történetével ismerkednek, a 4. osztályosok M. Kácsor Zoltántól kapják a Zabaszauruszokat, az 5-6. osztályosok Majoros Nórától a Bolygóvadászokat, a 7-8. osztályos diákjai a Találj ki Hollywoodból kötetet forgathatják. A jelentkezés ingyenes, az olvasmányokat a program kiírói biztosítják. Nemrégiben a szokásos eredmény hirdetéssel zárult az előző szezon, amellyel ismét félezernél több tanulót szólítottak meg sikeresen.

Tökmagok Afrikában

A kiadó szándéka szerint egy egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozat A Most én olvasok! valamennyi kötete. Az indító, Berg Judit által jegyzett történetben négy tökmag, Benő, Minka, Rézi és Palkó kalandjait követhetjük nyomon. A legkisebbeket oldalanként néhány mondattal, könnyen kiolvasható szavakkal, egyszerű, könnyen követhető történettel szólítja meg. Berg Judit járt már Vásárhelyen a gyermekkönyvtár meghívására, akkor arról is mesélt kíváncsi olvasóinak, miként talált rá egykor a meseírásra.

Igazán nekik szól

Mint az Gyulafalviné Vereczkei Györgyi, a gyermekkönyvtár munkatársa lapunknak elmondta: a könyvek egy részét azért választották, mert azok szerzői igen népszerűek a gyerekek körében. Egyértelműen sokat olvassák őket. Ugyanakkor szándékuk az is, hogy némely szerzőkre felhívják a figyelmet, megismerkedjenek velük az ifjú olvasók. Pontosan azért, mert a történetek humorosak, ugyanakkor igazán nekik és róluk szólnak. Utóbbi különösen fontos, hiszen a mesék segítenek eligazodni a világban, átvészelni egy-egy nehézséget akár, gazdag fantáziával pedig bátrabban és magabiztosabban várjuk az élet kihívásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában