Helyi kultúra

2023.11.28. 17:30

Csanádpalota ízeit őrzik

Szabó Imre

A műsorban Csanádpalota nevezetes épületei és finomságai kapták a főszerepet. Fotó: képkocka a műsorból / Szabó Imre

A települést mutatta be a napokban a Duna Televízió Ízőrzők című országjáró műsora. A csaknem félórás, hangulatos riportfilmben szerepelnek a kisváros épített örökségének olyan nevezetességei, mint például a városháza, a római katolikus templom, a Kelemen László emlékpark, az Asztalos P. Kálmán tájház. Többször felbukkan benne egy-egy produkcióval a Búzavirág népdalkör és citerazenekar, illetve a Hagyományőrző néptánccsoport is. A műsor fő témája persze a gasztronómia volt, így a nézők olyan ételek elkészítésével ismerkedhetnek meg, mint Csanádpalota legényfogó levese, a margarinos kifli, a palotai halászlé, a töltött dagadó savanyú káposzta ágyon és a tót kalács. 

Az ötletgazda – aki a stábot megkereste – a helybeli Benkéné Bogdán Zsuzsanna, a palotai múlt értékeit bemutató közösségi oldal szerkesztője volt. Azt, hogy ki és mi szerepeljen a nyáron leforgatott filmben, helyben, közösen döntötték el. A forgatás fő helyszíne az Asztalos P. Kálmán Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház volt, amelyet a településen élők összefogásával sikerült tatarozni és újra berendezni. A tájház régi kemencéjét is felújították – ebben készültek a leves kivételével az ételek. Megtudtuk, a kemence üzemeltetésben például Bán Zoltán, Palota ikonikus szakácsa vállalt nagy szerepet, a tót kalácsot pedig Kovács Kálmánné Marika már nem először készítette el, sokszor süti különböző rendezvényekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában