A regionális munkacsoport a makoveczi örökség miatt választotta a helyszínt

2023.11.17. 17:00

Makón tanácskozott a Művészeti Akadémia - Galéria

Makón tartott kihelyezett ülést pénteken a Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális munkacsoportja. A résztvevők a tanácskozáson túl többek között Makovecz Imre építészetével, makói épületeivel ismerkedtek meg és a Héttorony Fesztivál helyi rendezvényein is részt vettek.

Szabó Imre

A makói tanácskozásnak a József Attila Könyvtá adott otthont. Fotó: Szabó Imre

Azért alapították meg a Magyar Művészeti Akadémiát (MMA) bő egy évtizede, hogy mindenben segítse a kortárs művészeket, kulturális intézményeket 

– mondta a köztestület főtitkára, Richly Gábor az MMA szegedi, regionális munkacsoportjának makói kihelyezett ülésén. Hozzátette, az intézményrendszer túl Budapest-központúvá vált, ezért volt szükség a regionális munkacsoportok, köztük a szegedi megszervezésére. Ezek tavaly tavasszal alakultak meg, és szerte az országban már akkor is több mint 80 programot támogattak vagy szerveztek, idén pedig várhatóan 150-nél is több lehet ez a szám. A szegedi ezek közül az idei évre 15-öt vállalt. Elhangzott, a 350 akadémikus közül ma már 200-an csatlakoztak valamelyik regionális szervezethez.

A tanácskozás helyszínéül azért épp a Maros-parti városban tartották, mert az önkormányzat élen jár a makoveczi örökség ápolásában, a kultúra, a művészet pártolásában. 

Ezek az épületek a földet az éggel kötik össze, ahogyan hitünk szerint a művészet is összeköti a hétköznapi életet a magasabb szférákkal 

– hangsúlyozta a főtitkár.

A munkacsoport az aktuális kérdésekről szóló tanácskozást követően meghallgatta Csernyus Lőrinc, Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagjának, a város főépítészének előadását Makovecz Imre makói építményeiről, megtekintették és bejárták a Makovecz Imre tervei alapján elkészült József Attila Könyvtárat, kisvonatos túrát tettek az itteni építészeti örökség megismerésére és a Hagymatikum új részlegét is megnézték. Este a Héttorony Fesztivál helyi rendezvényei várták őket: a Makovecz családi házait bemutató tárlat, illetve a Fitos Dezső Társulat táncjátéka a Hagymaházban. 

A munkacsoportok feladatai

A regionális munkacsoportok létrehozásáról Magyar Művészeti Akadémia 2022. őszi közgyűlése döntött. Ilyenek Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Veszprémben működnek akadémikus és nem akadémikus köztestületi tagokkal. Mindegyiknek az a feladata, hogy figyelemmel kísérje, támogassa, segítse környezetében az egyéni és közösségi művészeti és művészetelméleti aktivitást, a helyi alkotómunkát, kulturális értékteremtést. Ösztöndíjakat is folyósítanak, illetve okleveleket adnak ki. Művészeti és művészetelméleti programokat szerveznek, segítenek bemutatni a helyi alkotói élet eredményeit és mindezt szélesebb körben teszik hozzáférhetővé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában