Sándorfalva

2023.11.25. 09:00

Német testvériskolájukban jártak a STAMI növendékei

A németországi Hemmingenben járt a STAMI 32 tagú küldöttsége nemrégiben. A testvériskolai látogatás során számos fellépésük volt, de jutott idő az ottani nevezetességek megismerésére is.

Timár Kriszta

Sikeres és hasznos volt a németországi testvériskolai látogatás. Fotó: DM

A Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola 32 tagú küldöttséggel november elején a Szegedi Tankerület támogatásának köszönhetően németországi testvériskolai látogatáson járt. A 2008 óta tartó találkozók lényege a másik fél munkájának megismerése, a jó gyakorlatok átadása, integrálása. Az idei találkozót Fabian Wankmüller a Musikschule Hemmingen igazgatója szervezte. A tanulók és a tanárok elszállásolása szokás szerint a zeneiskolás tanulók családjainál történt. A családok szívélyes vendéglátása nemcsak a szállásadásban és az étkezés biztosításában merült ki. Különböző családi programokra, kirándulásokra, múzeumlátogatásra hívták meg a vendégeket. 

Akadt bőven zenélni való is. Az érkezést követően két napon át a közös zenekari próbák zajlottak. A STAMI hegedűsei, fúvós, gitáros, énekes tanulói részt vettek a hemmingeni fúvós és vonós zenekarban, a közös kórusban, a hemmingeni tanulók pedig az ő produkcióikban. Természetesen erre előre mindenki akár hónapokig készülhetett. Az első ünnepélyes hangverseny a hemmingeni KGS Forumban volt. Ezen a gálaesten német, magyar és közös darabokat adtak elő. A sándorfalviak bemutathattak magyar hagyományainkból is egy szeletet Nagy Gábor népzenész és tanulói segítségével. 

Az elkövetkező hat – egyenként egy órás – hangverseny a hemmingeni és a westerfeldi általános iskola tanulóinak szólt. Itt csak a sándorfalvi tanulók léptek fel. Az előadás közben Gulyás László földrajzi, néprajzi és zenetörténeti kiselőadásai egészen felkeltették a német tanulók érdeklődését. A Musikschule Hemmingen a vendégfogadó családok, helyi és a vendég tanulók, oktatók számára egy közös örömzenéléssel egybekötött „Pizza est”-et is szervezett az iskola ifjúsági házában. Itt inkább a Nagy Ádám és Kaszás László vezette zenekari formációk jeleskedtek. Mindezek mellett három alkalommal is lehetőség nyílt a zenét tanító magyar és német kollégák szakmai eszmecseréjére a tanári esteken. 

A szakmai témák mellett a házigazda iskola szervezett még vadasparki látogatást a springei Wisentgehege-ben, múzeumlátogatást a hannoveri Landesmuseumban, illetve a sándorfalvi különítmény megismerhette a hannoveri városháza történetét. Utolsó előtti napon Wolfsburgba a Volkswagen autógyár városába utaztak, a Pheno névre keresztelt csodák palotájába látogattak el. A zenészek számára egyik legfontosabb kirándulás is megtörtént: hangszerkereskedésbe is ellátogattak és kipróbálhattak sok új hangszert is.

Fabian Wankmüller igazgató a látogatás során méltatta a magyar zeneoktatást és mint mondta, kimagasló produkciókat láthatott, hallhatott a német közönség az ifjú magyar zenészektől. A STAMI vezetője Kaszás László 2025 őszére hívta meg a hemmingeni küldöttséget Sándorfalvára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában