Helyi kultúra

2023.12.16. 18:47

Makói sikerek a tajvani filmolimpián

A Makói Videóműhely mindkét csapata kitűnően szerepelt a tajvani filmolimpián. Az egyik elismerő oklevelet kapott, a másik alkotását beválasztották a legjobb 15 közé.

Szabó Imre

A forgatás egy pillanata. Fotó: Makói Videó- és Művészeti Műhely

Ne gondold túl! Ennyi az egész: egy kanapé, rengeteg emlék!

 – ezt mondta Csonka Zétény, a makói videóműhely tajvani filmolimpiára nevezett egyik csapatának vezetője pályaművükről a verseny többi résztvevőjét köszöntő, angol nyelvű kisfilmjében. Mint korábban megírtuk, Zétény és társai a versenyre a Couch, azaz Kanapé című alkotással neveztek be. Az opusz a bútordarab segítségével arról mesél, mennyire fontos, hogy ne felejtsük el, honnan jöttünk.

 

A Zétény otthonában forgatott Couch bekerült a fesztivál 15 legjobb filmje közé. Ez nagy szó, hiszen szerte a világból közel százat neveztek be

 – tudtuk meg a videóműhely alapító vezetőjétől, Czibolya Kálmántól. A fiatalok mentora azt is elmondta, a műhely másik csapata ugyancsak jól szerepelt. Nagy Mira és Szőke Adél a zaklatásról forgatott, és a Broken Heart, magyarul Megtört szív a rangos nemzetközi zsűri elismerő oklevelét érdemelte ki.

Fotó: Makói Videó- és Művészeti Műhely

A filmolimpiát most rendezték meg tizedik alkalommal; makói fiatal filmesek negyedszer vettek részt rajta, és egyszer már előfordult, hogy két csapatot is nevezett a videóműhely. A versenyen mindig általános, középiskolás és egyetemista alkotócsoportok vesznek részt szerte a világból. A versengés szigorú szabályok szerint zajlik: mindegyik társaságnak ugyanaznap, 10 óra alatt kell elkészíteni egy 3 perces rövidfilmet úgy, hogy abban szerepeljen 3 előre megadott motívum – ezek idén a fejfedő, a békejel és a vállveregetés voltak.

A kész filmet digitális formában kellett eljuttatni Tajvanra múlt vasárnap. Erre azért volt szükség, mert ugyan Tajpejben levetítették ezeket, a zsűritagok azonban szerte a világban a digitális változatokat tudták összevetni. Az, hogy kit hogyan értékeltek, egy héttel később derült ki – addig a kisfilmeket nem volt szabad nyilvánosságra hozni. Most már azonban mindkettő látható a Makói Videóműhely közösségi oldalán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában