Szegedi hírek

2023.12.19. 13:31

Matyi újra elszabadul a színházban – Galéria

Közel 4 év után ismét színpadra kerül a 2020-ban már bemutatott, de csak néhány előadásban játszott Matyi elszabadul című darab a Szegedi Nemzeti Színházban. Az eredeti bemutatóhoz képest két karaktert is más színész formál meg, akik ötleteikkel frissítettek is a darabon.

Timár Kriszta

Lúdas Matyi újragondolt történetét szerdán két előadásban láthatják a szegediek. Fotó: Karnok Csaba

Újra elővette a Szegedi Nemzeti Színház a 2020-ban bemutatott, de a Covid miatt alig néhány előadást megélt Matyi elszabadul, avagy sok lúd disznót győz című fabulát, melyet szerdán két előadáson ismét láthatnak a szegediek. A Lúdas Matyi történet újragondolt változata ugyan gyermekelőadás, de az alkotók szerint a felnőtteknek is kellemes szórakozást ígér.

A mostani bemutatót is halasztottuk betegség miatt, így már nagyon vártuk, mikor lesz az új premier

 – fogalmazott Krausz Gergő, aki ifjabb Lúdas Mátyást alakítja. A történetben ugyanis a Fazekas Mihály által megírt sztori folytatása elevenedik meg, a fiú pedig egészen más utat választ, mint annak idején apja.

Úgy éreztük, hogy szükség van a dramaturgiai beavatkozásra, ha ezt a régi történetet a ma színpadára visszük. Ki kellett bontani azt a rétegét, amitől ma is aktuális

  – mondta Fábián Péter rendező. Így Döbrög népe lett a főszereplő, akik végignézik Matyi jellemfejlődését.

 Amikor kitanulja a szobrászatot vagy a gyógyítást, mindig egyre felvilágosultabb lesz, így tér vissza abba a közegbe, ami közben nem változik. És oda is eljut, hogy belátja: ha megdobnak kővel, nem biztos, hogy ugyanazzal kell visszadobni. Sokkal előremutatóbb, ha a közösség érdekét tartjuk szem előtt 

– fogalmazta meg a történet fő mondanivalóját a rendező, amely véleménye szerint a nézőtéren ülő egész családnak ad majd gondolkodnivalót.

A 2020-as premierhez képest egyébként a darabban történet néhány változtatás: Matyit és az egyik ludat is más szereplő formálja meg. Fábián Péter úgy fogalmazott, emiatt a felújítás egyfajta hibrid próba volt, hiszen az újak behozták saját ötleteiket is.

A kedves történetet a szerdai nap után legközelebb január közepén tűzi majd ismét műsorára a Szegedi Nemzeti Színház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában