Helyi kultúra

2023.12.05. 18:46

Óriási népszerűségnek örvend az SZTE párkapcsolati kurzusa – Galéria

Százhatvan hallgató részvételével fut párkapcsolati kurzus a Szegedi Tudományegyetemen. Vezetője Jancsák Csaba szociológus, akit egy hallgatói, kérdőíves felmérés eredményei motiváltak a kurzus meghirdetésére.

Koós Kata

A párválasztás, a párkapcsolatok, a családalapítás, a gyermekvállalás témájában kapnak információkat a hallgatók Jancsák Csaba kurzusán. Fotó: Török János

A pályaválasztáskor az egyetemre jelentkező fiatalok természetesen szabadon választhatnak képzést, ám azután rendszerint igencsak ritkán adódik arra lehetőségük, hogy egy konkrét kurzus tematikáját is megválaszthassák. Jancsák Csaba szociológus, ifjúságkutató azonban ebben a félévben a hallgatói igényekre reagálva hirdetett szabadon választható kurzust Párkapcsolati kérdések gyermekkoron túl, családon innen címmel, amely 160 hallgatóval fut a Szegedi Tudományegyetemen.

 A kurzus indító szikráját az adta, hogy az egyetem létrehozta a Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontot. Feltáró kutatásokat folytatunk, amelyekből társadalom innovációs fejlesztéseket lehet létrehozni. Többek között a hallgatóknak olyan képzések és tréningek kifejlesztését, megtartását, mérését és utólagos hatásvizsgálatát, amelyekre igény mutatkozik

 –  részletezte a központ vezetője. 

Az év első felében ezer hallgatót kérdeztek meg arról, hogy miként gondolkodnak a párválasztásról, a párkapcsolatokról, a családalapításról, gyermekvállalásról. Arról, hogy milyen az egyetemről a munkaerőpiacra való átmenet, és hogy milyen igényeik jelennek meg az SZTE felé arra vonatkozóan, hogy a boldog párkapcsolatok kialakulhassanak.

Ez azért fontos kérdés, mert a kreditrendszerű oktatásban az évfolyamok szétatomizálódnak. A szüleik még kötött tantervben tanultak, tehát minden kedden 8 órától például Kati és Zoli egymás mellett ültek. A másik probléma, hogy az egyetemeken kevés olyan közösségi tér van, ahol ne a szabadidő pénzalapú eltöltésére lenne lehetősége a diákoknak. A harmadik, hogy jelenleg az egyetemeken tulajdonképpen a Covid-generációk tanulnak, akiknek az életéből másfél-két év kimaradt abból az időszakból, amikor az első próbálkozások történnek nemcsak a pár-, de a baráti kapcsolatok kialakításában is

 – részletezte a nagy fokú hallgatói igény mögött húzódó okokat Jancsák Csaba. 

A kutatásból ugyanis kiderült, hogy több közösségi teret szeretnének a diákok, továbbá olyan információkhoz szeretnének jutni, amelyek a párkapcsolatok stabilitásával függnek össze. 

A hamarosan záruló félévben Jancsák Csaba mellett több meghívott előadó, mentálhigiénikusok, szociológusok, pszichológusok tárták fel a párkapcsolatok különböző dimenziót a hallgatóknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában