Helyi kultúra

2023.12.21. 13:33

Trópusi hangulat a napfény városában: egy pazar szegedi otthonban jártunk

Egzotikus vidékek, távoli utazások ihlették ezt a szegedi otthont. Bozsó Beáta lakberendező és párja régi álma volt a kinti nappali, amelynek köszönhetően a ház szerves része a terasz és a medence.

Delmagyar.hu

Minden rosszban van valami jó – a közismert mondás tökéletesen igaz házigazdánk 2020-as évére, hiszen egyrészt a járványhelyzet következtében utazási irodája alig adott neki munkát, másrészt viszont sok ideje maradt hobbijára, a lakberendezésre. Ugyanis korábban hobbiként tartotta számon az általa régóta kedvelt tevékenységet. Az eredmény? Trópusi hangulat a napfény városában.

Hobbiból álomotthon

trópusi hangulat terasz

fotó: Bata Tamás

– Tizennyolc éve elvégeztem egy lakberendezési iskolát, és az élet úgy hozta, hogy többször költöztem, építkeztem, valamint számos lakást alakítottam át mások számára is. De most a körülmények változása miatt ez az elfoglaltság lett az elsődleges számomra – meséli.

Párjával, Rolanddal közösen épített házuk jól mutatja, hogy Beáta csalhatatlan ízléssel és biztos kézzel dolgozik, a terek kialakítása és a stílusok vegyítése nem jelent számára problémát.

trópusi hangulat lépcső

Kint és bent tökéletes összhangban: a zöld növények is összekapcsolják a hatalmas ablakfelület által elválasztott tereket. fotó: Bata Tamás

Vendéglátónk korábbi munkája révén távoli országokba, egzotikus vidékekre is eljutott, és számos élménnyel gazdagodott. Amikor belevágtak új otthonuk megtervezésébe, egyfajta modern trópusi villában gondolkodtak, így a ház fontos része lett a májustól októberig használható kültéri nappali, illetve a hazánkba is tengerparti atmoszférát varázsoló kerti medence.

– Az épület külsejét illetően kellett néhány kompromisszumot kötnünk az építési szabályozás miatt, ennek ellenére jelenlegi formájában maradéktalanul megfelel az ízlésünknek – meséli a tulajdonos.

Természet a falak között

trópusi hangulat nappali

A kék a laktervező tulajdonos kedvenc színe – nem csoda, hogy számos árnyalata felbukkan az otthonában. fotó: Bata Tamás

A pár mindkét tagjának van egy felnőtt gyereke, Beáta fia most is velük él. Ők kapták a felső szintet külön hallal, terasszal, a földszint pedig a szülők birodalma. Az enteriőr kialakítása során a trópusokon népszerű gyarmati stílus jellegzetes elemeit alkalmazták, ám modern köntösbe bújtatva.

– Nagyon szeretem a természetes anyagokat, ezért rengeteg fát használtunk. Fából készült az összes nyílászáró, valamint a tölgy szalagparketta, utóbbi került a konyhába is, csak a vizesblokkok és az előszoba belépőrészét borítja hidegburkolat. Az étkezőasztal mögé pedig téglaburkolatot terveztem, a szeletelt tégla belső, kevésbé rusztikus felületével – mutatja Beáta a látványos megoldásokat.

trópusi hangulat konyha

Az egyedileg ide tervezett, letisztult stílusú, fehér konyha és konyhasziget pultján a tölgyfa padló árnyalata köszön vissza. fotó: Bata Tamás

Még izgalmasabbá teszi a helyiségeket, hogy itt-ott indusztriális elemek is felbukkannak, mint a fém lépcsőkorlát, az ipari dizájnú lámpák vagy az egyedileg készített kovácsoltvas virágtartók.
– Talán nem felel meg maradéktalanul a szakmai elvárásoknak és előírásoknak, de szerintem jól megférnek egymással ezek a dolgok: az én szememet nem zavarja a bontott tégla és a trópusi mintás tapéta vagy a nagy drapériák társítása – hangsúlyozza Beáta. – És úgy gondolom, ami számomra szép, annak helye van az otthonomban.

Trópusi hangulat, karibi életérzés a kertben

trópusi hangulat háló

A lakás leglátványosabb eleme a trópusi mintás fotótapéta, amelyet még hangsúlyosabbá tesznek a környezetében megjelenő kék árnyalatok. fotó: Bata Tamás

A nappaliban a trópusi hangulat, a gyarmati miliő megteremtéséhez hozzájárulnak a nappali Chesterfield-jegyeket hordozó ülőbútorok és a zöld növények. Azonnal magára vonja a figyelmet a hálószobai ágy mögötti falat borító fotótapéta. – Nagyon szeretem a mintáját, folyton felfedezek rajta valami újat. Ráadásul, mivel a hálószobát és a hozzá tartozó fürdőt üvegfal választja el, a benti nagy tükörben tükröződik a minta – mondja.

trópusi hangulat medence

fotó: Bata Tamás

Általában a trópusi villák szerves része a külső tér, itt sincs ez másképp. A medencét különlegessé teszi, hogy színe nem a megszokott kék: a karibi homokra emlékeztető árnyalat határozottan a tengert idézi. A kertben pompázó egzotikus pálmák és más növények nagy része elviseli a hazai enyhe telet, a kényesebbek viszont a házban töltik a hideg hónapokat. A külső nappali hatalmas és kényelmes, teljesen érthető, hogy tavasztól őszig többnyire itt tartózkodnak a ház lakói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában