Napszínes

2024.01.22. 21:30

30 éves plakát Makón

Szabó Imre

A makói plakát ma már muzeális érték. Fotó: Szabó Imre

Kopottan és fakón, de három évtized után még mindig látható Makón egy kisgazda plakát. A főtéri Lordok háza polgármesteri hivatal felőli árkádjának belső falára ragasztották, az idők viharát alighanem azért vészelte át, mert 3 méter magasan van. A plakát az Egyesült Kisgazdapárt (EKGP) miniszterelnök-jelöltjét, Szabó János agrárminisztert ajánlotta az emberek figyelmébe azzal a szlogennel, hogy 

Ránk szavazzon, hogy földje, vagyona megmaradjon!

Fotó: Szabó Imre

 

A kisgazdákra ma már csak az idősebbek emlékeznek, a rendszerváltás utáni években viszont meghatározó jelentőségűek voltak. Az EKGP még Makón is feledésbe merült, pedig a város első polgármestere, a tavaly elhunyt Sánta Sándor egy időben az ő soraikban politizált. A pártot 1993 novemberében a Torgyán József elnökkel szembe került kisgazdák alapították. A párt makói plakát kiragasztásának évében, az 1994-es választáson aztán mindössze 1,3 százalékot ért el, így kiesett a parlamentből.

A plakáton látható Szabó János egyébként, noha tápiószentmártoni születésű volt és ott is halt meg 2021-ben, vidékünkhöz is kötődött. Jogi diplomát a szegedi egyetemen szerzett, dolgozott a szegedi katonai ügyészségen, a Termelőszövetkezeti Tanács itteni irodáján és a megyei tanácsnál is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában