Deszk

2024.01.27. 09:30

Író-olvasó találkozó és könyvbemutató lesz Deszken

Tamási Anna Éva

Deszk érdekes múltjával is ismerkedhetnek az érdeklődők. Fotó: illusztráció

Forrás: deszk.hu

Író-olvasó találkozót rendeznek február 5-én 18 órától a Faluházban. Az eseményen mutatják be Lugosi Viktória Akit itt felejtettek című könyvét. A szerzővel Kószó Aranka beszélget.

A munka nehéz témát dolgoz fel. Deszken működött a legnagyobb lélekszámú, legismertebb ortodox cionista gyermekotthon 1945 és 1948 között az egykori Gerliczy kastélyban. Az épület napjainkban kórházként funkcionál. Erre az időszakra emlékezve 2008 szeptemberében a deszki önkormányzat és a hajdani „deszki gyerekek” emléktáblát állítottak a kórház főbejárata melletti falon. Az eseményre többen érkeztek Izraelből és Budapestről is. A „deszki gyerekek”, akik már sajnos egyre kevesebben vannak, évente találkoznak Tel-Avivban azóta is. Lugosi Viktória könyve a fent nevezett időszakról szól: valós eseményekből építkező fikciós történet, amelyben a szerző arra keresi a választ, hogyan lehet megbocsátani. A gyermekotthonnak a II. világháború után ugyanis az volt a küldetése, hogy az árva, félárva gyermekeket rehabilitálja és felkészítse őket az új életre testben és lélekben egészségesen.

 Pillantsunk be Deszk eddig majdnem teljesen ismeretlen múltjába

 – üzenik a szervezők, a Deszki Falunkért Egyesület és a Deszki Művelődési Ház és Könyvtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában