Kiállították a kéktói kincsleletet a Tornyai-múzeumban

2024.02.01. 11:49

A tatár pusztítás elől rejthették el a családi ékszereket

Egykor talán a tatár pusztítás elől elrejtett Hódmezővásárhely-kéktói ékszerkincseket lehet megtekinteni a vásárhelyi múzeum bejárati előcsarnokában. A leletek pontos eredetét és megtalálási helyét mai napig rejtély övezi.

Delmagyar.hu

Sokakat foglalkoztatnak a különleges kéktói kincsleletek. Fotó: Tornyai János Múzeum

Különösen sokan voltak kíváncsiak a vélhetően a tatár pusztítás elől még az 1240-es években elrejtett családi, döntően ezüst ékszerekről szóló vásárhelyi régészeti előadásra. A leletek az 1970-es években ajándékként kerültek a vásárhelyi múzeumba, ám eredetük és megtalálásuk a mai napig homályba vész. Csak feltételezhető, hogy a haj- és pántkarikákból, karperecekből és töredékeikből, illetve egy ezüstlemezből készített pántgyűrűből álló úgynevezett kéktói ékszerkincsek a Barattyosi Állami Gazdaság területéről kerültek elő. A különleges régészeti témáról a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek című sorozatában ezúttal Kovács Bianka Gina, régész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet tudományos titkárát tartott előadást. 

 

A tatárjárásnak többféle régészeti nyoma ismert, ám maga a pusztulás elég nehezen megfogható, csak ritkán van lehetőség elhunytak nyomait, házak maradványait feltárni. Ezért is különösen árulkodók a kincsleletek, hiszen elterjedésük jól mutatják a menekülés mértékét, azt, hogy a népesség mennyire fogyatkozott meg a tatárjáráskor 

– nyilatkozta lapunknak Kovács Bianka. A lelet fontosságáról azt is elárulta, hogy a 13. században az ékszereket már nem temették az elhunytak mellé, így a korabeli viseletekről csupán az így felbukkanó tárgyi emlékekkel tudnak informálódni. – A kéktói kincslelet darabjai úgynevezett köznépi ékszerek. A feltételezett megtalálási helytől nem messzire azonosítottak egy Árpád-kori település nyomait, lehetséges, hogy egy ottani vagyonosabb család rejtette el ékszereit a tatár pusztítás elől – tette hozzá a szakember. Majd kérdésünkre azt is elmondta, a néhol erőteljes kopás nyomokat őrző ékszerek egy-két állat értékét képviselhették akkoriban, vagyis sokat értek.

A Hódmezővásárhely-kéktói ékszerkincs – döntően ezüst – tárgyai a múzeum a bejárati előcsarnokában február hónap végéig megtekinthetőek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában