Helyi kultúra

2024.02.25. 14:00

Minden hónapban új süteménnyel rukkoltak elő Horvát Zoltánék

Ikonikus alakja a szentesi vendéglátásnak Horvát Zoltán. A cukrászmester a nyáron tölti be a 70. életévét, és visszatekintve, kerek egésznek érzi az életét, amelyből pályafutása 40 évet tett ki.

Darók József

Horvát Zoltán sok emléket őriz a Petőfi cukrászda életéből. Fotó: Darók József

Hazatért az egykori Petőfi Szállóba Horvát Zoltán, ahol a legendás cukrászdáját működtette, és amelyet ők hagytak el utoljára a komplexum 2008-as bezárásakor. Ezúttal a már felújított épület színházi részében, a Szentesi Szalon vendégeként idézte fel a múltat. 

„Cukrászként éhen nem halunk”

A Szeder-telepen születtem 1954. június 3-án, ott nőttem fel. A pályaválasztás idején egyik jó barátom, Kiss Tóni édesapja a Petőfi Étterem he­­lyettes vezetője volt, és cukrászipari tanulókat vettek fel. Azt mondta Tóni, elmegyünk cukrásznak, ne félj, ott éhen nem halunk. Ez részben jött be. Minden helyre beírtuk a cukrászszakmát, és csodák csodájára felvettek hármunkat Nagy Katalinnal tanulónak 1968-ban, Hódmezővásárhelyre jártunk iskolába. Az iskola előtt be kellett jönni, éjjel-nappal dolgoztunk, majd éhen haltunk, egy falatot nem volt szabad enni munka közben 

– mesélte nevetve. 

1971-ben tett szakmunkásvizsgát, de a következő évtől nehezebb idők jöttek, kinevezték üzemvezető-helyettesnek, mindenféle papír nélkül. Annyi munkájuk lett ugyanis, hogy egyszerűen nem győzték, szükség volt műszakvezetőre. Három műszakban üzemelt a cukrászda. Ellátták Szentest és az ország délkeleti részét, szállítottak Orosházára, Szarvasra, Békéscsabára, egészen Szegedig. Kitalálta a vendéglátó vállalat szegedi központja, hogy csináljanak meg egy hét alatt ötezer bejglit. 

– Akkor még csak 25 forintba került egy bejg­­li, kapós volt. Éjjel-nappal azt sütöttük, másnap jött érte az IFA, és vitte Szegedre

 – mesélte. A mesterlevelet muszáj volt megszereznie, öt évvel a szakmunkás­vizsga után volt rá lehetősége, Szegeden, a Z. Nagy cukrászdában. Hatalmas for­galmat bonyolítottak le, Orosházára 2008-ig szállítottak, amíg be nem zárt a Petőfi cukrászda. 

Egyetlen napot sem voltak zárva

– Az én szemszögemből rengeteg munkával járt, a vendégek részéről pedig sok finomsággal – mondta a cukrászmester. Számtalanszor volt, hogy horgászat közben hívták be a Tiszáról, mert elfogyott a sütemény. 

Soha nem hagyták üresen a vitrint. 

– Egy kolléganőm mondta mindig, gyere már, mert jönnek, mint ereszen az eső. Jöttem, vágtam, díszítettem – idézte fel derűsen. Reggel 7-től este 8-ig voltak nyitva, folyamatosan, hiszen 15 éven át egy napra sem zártak be. 

Jöttek a multik, és az 50 forintos tortájukkal elég sok borsot törtek a cukrászok orra alá

 – jegyezte meg. Az utolsó napon, 2008 júliusában, amikor már csak a cukrászda mű­­ködött az egész komplexumban, egy háromemeletes esküvőitorta-rendelés is befutott délután, mert egész egyszerűen ráfelejtették a házasulók a Tisztiklubban. A lakodalom külön kategória volt, előfordult, hogy egyszerre három vi­­gasságot kellett édességgel kiszolgálni. 

Zoltán 1981-ben lett üzemvezető, és úgy döntött, kipróbálja magát több helyen. Szabadnapján elment a kenyérgyárba, ott is volt cukrászüzem, illetve eljárt a Talmácsi cukrászdába, Kunszentmiklósra, hogy tanuljon tőlük. Onnan való a ráma kocka receptje, akkor még csak vanília és csoki ízekben létezett. Ízlett a vásárlóknak, aztán fejlesztették az ízvilágot. 

– Azt kértem a kollégáktól, minden hónapban dobjunk be egy új süteményt, többen is ráálltunk, én magam a grillázsrámát, a Petőfi-kockát, ízes rámát találtam ki. Amikor megcsináltunk valamit, egy hat­­vanszor nyolcvanas tepsi sü­­teményt felvágtunk százhatvan darabra, a hivatalos nyolcvan felére, és megkóstoltattuk a vásárlókkal, a véleményük alapján alakítottuk tovább, tíz­szeresen megtérült –mesélte a cukrászmester. Rama margarinnal dolgoztak, majd nagyon finom, selymes belga, holland margarinokkal. 

– Arra különösen figyeltem, hogy ne legyen benne 400-fajta adalékanyag, csak liszt, tojás, cukor. 

Kávé mellé egy kis helyi közélet

Brigádnaplót 1971-től kellett vezetniük pártbizottsági döntésre, ők a Dobos brigádot al­kották, a híres cukrász és tortája nevét felvéve. Együtt jártak moziba és színházba, ami ott volt közvetlenül a szomszédban. A brigádélet összekovácsolta a kollektívát, családias volt a hangulat. 
1993-tól maszek cukrászdát és presszót működtetett tovább, mert ha nem megy el vállalkozónak, bezárják az egész épületet. Már kezdett kocsma lenni a presszóból, ezért Zoltán megszüntette az alkoholárusítást az utolsó 15 évben. 

A cukrászda évekig színtere volt a Közéleti kávéház beszélgetős sorozatának, összesen 44 alkalommal hívtak meg Dobos Andrással ismert és el­ismert helybeli személyeket. Festmények között zajlottak a beszélgetések, ami visszavezethető Zoltán képzőművészet iránti érdeklődésére. Szívesen befogadott képeket az utcáról betérő festőktől, náluk mindig volt közönsége a műveknek. 

Az utolsó napon is tele volt a cukrászda. 
Archív fotó: Vidovics Ferenc
Az utolsó napon is tele volt a cukrászda. Archív fotó: Vidovics Ferenc

Most a lovak töltik ki mindennapjait

A sport is aktív része volt az életének. Kajakozott, atletizált, futballozott az NB III.-ban, vízilabdázott, asztaliteniszezett, horgászott. Hat métert tudott tá­­volugrásban. A várostól életműdíjat is a kiemelkedő sporttevékenysége miatt kapott. 

– A hetven évből hatvanat sportoltam, azért sántítok egy kicsit, voltak sportsérüléseim, bár mindig azt mondták, sportolj, attól egészséges maradsz. De hát ahhoz a sakkot kellett volna csinálnom – nevetett. Hozzátette, a sportot fontosnak tartotta, mert álltak egész nap az asztalnál, kenték a tésztát, utána bizony nagyon jólesett a levegőn szaladgálni. A sport sok élményt és barátságokat ho­­zott az életébe. 

A Szeder-telepen szerette meg a lovakat. 2004 óta foglalkozik velük, akkor vette első lovát, ma már ez a fő tevékenysége. Lovas edzői, oktatói, túraszervezői és vezetői tanfolyamot is végzett többedmagával. 

– Ez éppúgy egész napos el­foglaltság, mint annak idején a cukrászda. Ma már inkább a ballagási szerenádokra korlátozódik a lovas kocsizás, illetve szervezzük a Polner Ti­­bor fogathajtó emlékversenyt 

– mondta. 

A lovak lettek az új kedvencei. 
Fotó: Horvát Zoltán
A lovak lettek az új kedvencei. Fotó: Horvát Zoltán

Nem nyitja újra a cukrászdát

Bár úton-útfélen a mai napig megállítják, és a közösségi ol­­dalak is rendre feldobják a régi cukrászdás emlékeket, Horvát Zoltán határozottan azt mondta, nem nyit már újra. Sem a Petőfiben, sem máshol, az eszközeit is eladta. 

– Nincs esély rá, a tervekben nincs se üzem, se presszó

 – hangsúlyozta. Bő tíz éve még voltak tervek, őt bízták meg a kávéház, a cukrászda és az üzem igazgatói teendőivel, szi­­varszoba és egyebek szerepeltek az elképzelésekben. – Nekem mint részlegvezetőnek, harminc embert kellett volna kiképeznem, nyelvoktatással, német, angol és szerb nyelven, ebből aztán nem lett semmi – jegyezte meg. 

A Szeder-telepen szerette meg a lovakat. 2004 óta foglalkozik velük, akkor vette első lovát, ma már ez a fő tevékenysége.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában