Szegedi egyetemi hírek

2024.02.05. 15:40

Nemsokára zárul a felvételi az SZTE-n is, íme a legfontosabb tudnivalók

Lassan dönteniük kell a végzős középiskolásoknak, hogy melyik felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni a tanulmányaikat. Az egyetemi felvételi benyújtási határideje február 15-e, ezzel kapcsolatban gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat, változásokat.

Tamási Anna Éva

Az SZTE a tudományegyetemi kiválóság, a tehetséggondozás és az esélyegyenlőség elvei mentén határozta meg pontrendszerét. Archív fotó: Török János

A 2024 szeptemberében induló képzésekre jelentkezés némileg módosult a korábbi szabályokhoz képest. A változásokkal az egyetemek és főiskolák nagyobb szabadságot kaptak a felvételi követelmények meghatározásában. 

Legfontosabb tudnivalók

A központi felsőoktatási felvételi eljárásra jelentkezést elektronikusan kell benyújtani a felvi.hu honlap E-felvételi szolgáltatásán keresztül. Fontos, hogy az E-felvételi rendszerében az adatokat webes felületen kell rögzíteni. A felvételi eljárásban három jelentkezési helyig díjmentesen nyújtható be a kérelem, a továbbiakért kiegészítő eljárási díjat kell fizetni. Maximum hat szakot lehet megjelölni. Fontos, hogy a teljes felvételi eljárás alatt rendszeresen figyelni kell a megadott e-mail fiókot, mert oda érkeznek a hivatalos értesítések, felszólítások.

Utolsó mozzanatként érdemes mindent még egyszer ellenőrizni. A jelentkezés akkor tekinthető érvényesnek, ha a tanulni vágyó február 15-éig az E-felvételiben nyújtotta be a dokumentumokat, megjelölt legalább egy jelentkezési helyet, ügyfélkapun keresztül történő azonosítása sikeres volt és a jelentkezési folyamatot lezárta, azaz hitelesítette. 

Változások a számításban

Már 2023-tól új rendszer fogadta a továbbtanulni vágyókat, megszűnt a jogszabályi minimumpont, valamint ettől kezdve az intézmények dönthetnek arról, hogy előírják-e az emelt szintű érettségit a jelentkezés feltételeként. Ezeken felül idén a többletpontok rendszere is változik, intézményi pontként az egyetemek saját, szakonként meghatározott pontrendszert alakíthatnak ki. 

2024-től a felsőoktatásért felelős miniszter ajánlása alapján a választható, ötödik érettségi tárgyak listája bővült, amelyből az intézmények képzési területenként választhatnak, hogy melyiket veszik figyelembe a tanulmányi pontok számításához. Az ötödik tárgy utolsó két év végi eredményét a Szegedi Tudományegyetemen a honlapon elérhető táblázatban meghatározott tárgyakból számítják.

Új pontrendszer

Ettől az évtől a többletpontokat az intézményi pontok rendszere váltja fel, amelyben továbbra is maximum 100 pont szerezhető, de most már az intézmények egymástól eltérően határozzák meg, hogy milyen plusz teljesítményt mennyi pontszámmal jutalmaznak a felvételi eljárás során. Az SZTE a tudományegyetemi kiválóság, a tehetséggondozás és az esélyegyenlőség elvei mentén határozta meg pontrendszerét. Az SZTE intézményi pontokat tartalmazó táblázata az egyetem honlapján elérhető.

A változások miatt a korábbi évek ponthatárai kevésbé lesznek irányadók.

A hazai egyetemek között egyedülálló lehetőséget kínál a felvételiző diákoknak a Szegedi Tudományegyetem a minden tanévben meghirdetett Start ösztöndíjjal. Azok pályázhatnak erre, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre és oda felvételt nyernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában