Helyi kultúra

2024.02.28. 14:00

Pósa Ferenc: Hallgassunk a lelkünkre!

Szabó Imre

Pósa Ferenc makói író-olvasó találkozójára sokan voltak kíváncsiak. Fotó: Szabó Imre

Bár egy-egy lelki probléma önmagában tűnhet apróságnak, ezek összeadódnak bennünk és egy idő után akár komoly betegséget is okozhatnak – ez volt az egyik tanulsága Pósa Ferenc makói író-olvasó találkozójának. Példaként elmondta, a koronavírus-fertőzésre sem egyformán reagált mindenki: volt, aki meg sem érezte és volt, aki nagyon megszenvedett vele. Úgy gondolja, a különbségre az egyik magyarázat az, hogy ki milyen lelki háttérrel rendelkezett, amikor a kórokozó megtalálta.

A József Attila Könyvtárban rendezett kötetlen beszélgetés apropója tizedik, Villanások című kötetének megjelenése volt. Első könyve egyébként 1995-ben jelent meg Spirituális útmutató szellemi vándoroknak címmel, és további szerzeményei is hasonló témában íródtak. A József Attila Könyvtárban tartott rendezvényre szép számmal érkeztek érdeklődők. 

Pósa mindenek előtt arra hívta fel hallgatóságának figyelmét, hogy érdemes arra figyelnünk, amit a lelkünk súg nekünk.

A csecsemő azzal a tudással születik, hogy pontosan tudja, mi az, ami számára jó és mi az, ami nem. Ezek az érzések életünk végéig elkísérnek bennünket, idővel azonban

 – különböző kényszerek, érdekek, külső hatások miatt – elnyomjuk őket – mondta. Szerinte van egy nagyon egyszerű iránytűnk: ha valamit kimondunk, legbelül el fog tölteni bennünket egy kellemes vagy egy kellemetlen érzés. Ez az utóbbi azt jelenti, hogy rossz úton járunk. 

– Először is ezt kell felismernünk – tanácsolta. Hozzátette: a gyerekek azért boldogok, mert még képesek megélni az álmaikat. Mire felnövünk, erre már csak legyintünk, pedig nem kellene.

Az eddig tízkötetes író legújabb könyvéről azt mondta, személyes élmények alapján alkotta, 10 éves munkával. 

Tanulságos, megoldásokat is kínáló, olykor komoly, olykor vidám történeteket talál benne az olvasó

 – összegezte a mondanivalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában