Helyi kultúra

2024.02.15. 17:03

Reflektorfényben a fogyasztóvédelem

Többek között a kalandparkok biztonsága, a légiutasok jogai, illetve az online vásárlás veszélyei kerültek terítékre azon a fogyasztóvédelmi versenyen, amit a Návay Lajos nevét viselő technikum rendezett a napokban saját diákjainak. Az eredményhirdetést csütörtökön tartották – a legjobb 5 csapat bejutott a nemzetközi döntőbe.

Szabó Imre

A verseny győztesei már várják a márciusi döntőt. Fotó: Szabó Imre

Nagyon fontos a fiatalok figyelmét érdekes programokkal, többek között versenyekkel felkelteni a fogyasztóvédelem iránt, hiszen most alapozhatják meg azt a tudást, amit ebben a témában később hasznosítani tudnak

 – mondta Petrik Sándor, a Dél-Alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke a Makón, tíz csapat részvételével rendezett fogyasztóvédelmi verseny apropóján. Megtudtuk, a Návay Lajos nevét viselő technikum a hónap elején az első regionális fogyasztóvédelmi diákvetélkedő helyi selejtezőjét rendezte meg, amelynek legjobbjai részt vehetnek a március 9-i nemzetközi döntőn. Ezt ugyancsak a makói Keriben tartják és azért lesz nemzetközi, mert a szerbiai Délvidék magyar iskoláiból is várnak ide résztvevőket.

Magáról a megmérettetésről az elnök azt mondta, a résztvevőktől nem elsősorban lexikális tudást vártak. Arra kérték őket, keressenek a mindennapi életben előforduló fogyasztóvédelmi problémákat, és elemezzék ezeket, próbáljanak rájuk megoldást találni, majd mutassák ezt be egy prezentációban. Ennek megfelelően valóban izgalmas témákat dolgoztak fel a diákok. Így például a kalandparkok biztonsága, a légiutasok jogai, az online vásárlás vagy az előre kifizetett, de utólag törölt szállítás pénzügyi rendezése körüli bonyodalmak is terítékre kerültek. A csütörtöki díjátadón kiderült, a makói tíz csapatból öt jutott be a nemzetközi döntőbe. Nem egy esetben a győztes csapatok elnevezései is kreativitásról árulkodnak: Fogyasztóvédelmi harcosok, Tudatos vásárlás, Pupákok, Védett Repcsik és Át-Látók. A KCR különdíjas lett.

Minden diák hasznát veszi

Papós András igazgatótól megtudtuk, az intézmény a versenyt azért tartja hasznosnak, mert a Keriben tanuló diákok szinte mindegyike találkozhat majd munkája során fogyasztóvédelmi problémákkal. Többek között kereskedőket és turisztikai szakembereket képeznek, de az egyéb szakokon tanuló diákoknak is érdemes tisztában lenni az alapokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában