Helyi kultúra

2024.02.02. 20:44

Tárlattal tisztelegtek a tömörkényes művészek előtt – Galéria

Oktatás–művészet–hagyomány címmel nyílt kiállítás a Reök-palotában, amely a szegedi Tömörkény iskola művészeti szakgimnáziumának hat évtizedes múltjáról nyújt átfogó képet. Egykori tanárok és öregdiákok művei tekinthetők meg, a kiállítók között több Munkácsy- és Ferenczy Noémi-díjas alkotó is szerepel.

Koós Kata

A vizuális művészet valamennyi ága teret kapott a kiállításon. Fotó: Karnok Csaba

Tisztelet – ezzel a szóval foglalta össze Kakuszi Béla Péter, a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum igazgatója a REÖK legújabb kiállításának apropóját. A tárlatmegnyitót pénteken tartották az iskola 125 éves fennállását ünneplő, egyéves programsorozat záróakkordjaként.

A gimnázium kezdetben Állami Leányiskolaként működött, majd Árpád-házi Szent Erzsébet nevét kapta meg. 1952-ben fémjelezték Szeged nagy írójának, Tömörkény Istvánnak nevével az iskolát. Ugyanebben az évben bővült zenegimnáziumi tagozattal, majd 1961-ben Budapest és Pécs után az országban harmadikként elindult a képző- és iparművészeti nevelés is. Az azóta eltelt több mint hat évtized során körülbelül kétezer diák, művészpalánta tehetségének kibontakoztatását segítették az intézmény falai között. Kakuszi Béla Péter elmondta, az Oktatás–művészet–hagyomány című kiállítás az egykori és jelenlegi művésztanárok és diákok iránti tiszteletadás.

Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora kifejtette, hogy a tárlatrendezés során a legfőbb cél az volt, hogy hiteles képet nyújtsanak a művészeti tagozat műhelyének lényegéről, értékeiről, hagyományairól, szellemiségéről, felölelve elmúlt hat évtizedes múltját. Az egykori és jelenlegi oktatók és a diákok nagy száma miatt kezdettől fogva nem egyfajta anatómiai metszet felmutatása volt a cél. Ahogy a művészettörénész fogalmazott, sokkal inkább egy szubjektív kaleidoszkópba igyekeztek sűríteni az évtizedek és a szakágak sokszínűségét. Kezdve az alapító mesterektől, befejezve a jelen alkotóival.

 Ha szétnéznek a termekben, láthatják, hogy a hatvanas évek elején népszerű táblaképfestészet tojástempera technikája hogyan kapcsolódik a 2020-as években készült videóinstallációkhoz, animációkhoz, alkalmazott grafikákhoz, amelyek már számítógépes technikákkal készültek el. Ha csak ezt a néhány határkövet nézzük, akkor is láthatjuk, hogy ez a hatvan év milyen termékeny volt

 – fogalmazott a kurátor, majd Noé bárkájához hasonlította a kiállítást.

Összegyűjt Noé bárkája is sok mindent, annak a világnak a genetikai kódjait, és azt viszi tovább. Egy kicsit ez a kiállítás is olyan

 – közölte.

A tárlat az iskola minden művészeti ágának, valamint az intézményhez kötődő művészek több generációjának is teret adott. Több Munkácsy- és Ferenczy Noémi-díjas alkotó neve is olvasható a kiállítók között. Mások mellett Bukor Tibor festő-, Dobó Bianka képző-, H. Dinnyés Éva keramikus-, Henn László András festő-, Huszár Imre képző-, Imre Mariann képző-, Kalmár Márton szobrász-, Kántor Ágnes festő-, Kubinyi Anna textil-, Kis Jenő Ferenc szobrász-, Kóthay Gábor grafikus-, Kotormán Norbert szobrász-, Pölös Endre grafikus-, Samu Katalin szobrász-, Szalay Ferenc festő-, grafikus-, Székó Gábor szobrász-, Szurcsik József festő-, T. Nagy Irén szobrász-, Tápai Antal szobrász-, Tóth Sándor szobrász- és Zoltánfy István festőművész egy-egy műve is megtekinthető a kiállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában