Helyi kultúra

2024.03.03. 16:20

Húsvét-elő a Hagymaházban – Galéria

Szabó Imre

A Hagymaházban a gyerekek szüleikkel és nagyszüleikkel együtt készülhettek az ünnepre. Fotó: Szabó Imre

A jelenleg mintegy száz tagot számláló Marosvidék Baráti Társaság alapítói eredetileg azért fogtak össze közel negyedszázada, hogy újból kiadják Makón a ’60-as években rövid időn át megjelent Marosvidék című folyóiratot. Ennek profilja a kultúra, a helytörténet, a múltidézés, ezért aztán a lapkiadás mellett sok egyébbel, például – ennek a szellemiségnek a jegyében – rendezvények szervezésével is elkezdtek foglalkozni. A civil szervezet elnöke, Szilágyi Sándorné azt mondta, a lényeg az, hogy minél szélesebb körben megismertessék, illetve életben tartsák a város és környékének gazdag múltját, szokásait.

Mindez vasárnap reggel, a Hagymaházban hangzott el, ahol az egyesület szokásos húsvétváró programját tartották. A résztvevők a meghívott helybeli, illetve apátfalvi, csanádpalotai, nagylaki és szegedi kézművesek jóvoltából láthatták és kipróbálhatták egyebek mellett a csuhé- és vesszőfonást, a csigatészta-készítést vagy a tojásfestést. Összesen 25-en jöttek el kiállítani, illetve ízelítőt adni tudásukból. Azaz, amint Szilágyiné fogalmazott, a hagyományőrzést népszerűsítették a húsvét jegyében. Hamarosan egyébként Apátfalván is lesz egy hasonló rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában