Csongrád

2024.03.23. 12:00

Passióra és krimire készülnek a színjátszók

A Csongrádi Színtársulat megdolgozik a tapsokért, most például elővették Agatha Christie egy magyarul még nem játszott, sőt le sem fordított krimijét. Előbb még, virágvasárnap az ország legnagyobb létszámú passiójátékára készülnek.

Darók József

Csongrádon lesz az Agatha Christie-krimi ősbemutatója. Fotó: Darók József

A gyilkos személyén és a gyilkosság módján kívül mindent el lehet mondani egy krimiről – derült ki a Csongrádi Színtársulat próbáján, amire lapunk benézhetett ugyan, de semmilyen, a gyilkosságra utaló részleteket nem fecseghetünk ki, egyébként a szereplőktől is titoktartást kért a rendező.

Három év után viszik színre 

Már régebb óta tervben volt, hogy a csongrádi színjátszók elővegyék és színpadra állítsák a Hétvégi gyilkosság című Agatha Christie-darabot – tudtuk meg Ferentzi Katitól, a társulat vezetőjétől, egyben az előadás rendezőjétől. 

2021-ben gondoltuk azt, hogy egy műfajváltás kellene a sok zenés, mindenféle vígjáték, bohókásabb előadás mellé, és mivel sokan szeretjük Agatha Christie-t, ezért esett az ő egyik művére a választásunk. Természetesen nem szokásunk megkönnyíteni a saját dolgunkat, egy olyan színdarabot találtunk, ami még nem is jelent meg magyarul, angolul kaptuk a szövegkönyvet az ügynökségtől, mi fordíttattuk le. Ha minden jól sikerül, akkor Csongrádon lesz a magyarországi ősbemutatója

 – közölte büszkén a társulat vezetője. Most már a név is kötelezi a Csongrádi Színtársulatot a nívósabb előadásokra, elég, ha csak a tavalyi A dzsungel könyvére és annak zajos sikerére gondolunk. Ferentzi Kati azt mondta, a lelkükben még nem ülepedett le a darab, nem tettek le arról, hogy Erdélyben is bemutassák. 

 Fotó: Darók József

A Hétvégi gyilkosság április végi bemutatójára próbálnak most feszes tempóban. 

Érezzük, hogy ez nehezebb, nagyobb falat, a szövegterjedelem is nagyobb az eddigieknél. Több mint két órás előadásra lehet számítani, a próbák alatt egyre rövidült, ahogy gyakorlottabbá vált a szövegtudás, pergőbbé a játék. A cselekmény mozgatórugója a féltékenység, ami, mint tudjuk, csúnya dolgokra képes 

– mondta Kati.

A tizenkét szereplő kiegészült egy mellékszereplővel, Fügével, a terápiás kutyával. 

Néha főszereplőnek érezzük, annyira rajong érte a társulat, most éppen sajnos műtik, legalább három hétig nem tud próbálni, de rendkívül okos, ő már rendben van azzal, amit csinálnia kell a színpadon. Nem könnyű sem a gazdájának betanítani az apróbb trükköket, sem a mi szereplőinknek a saját szövegük mellett még rá is koncentrálni 

– említette az újabb nehézségi fokot a rendező. A produkciót április 26-án és 27-én láthatják a nézők a Művelődési Központ és Városi Galéria Magyar király termében, az első előadásra a helyszínen, a másodikra pedig a Csemegi Károly Könyvtárban válthatók belépők. 

 Fotó: Darók József

90 fős passiójáték 

Virágvasárnap, március 24-én délután 3 órakor immár a negyedik passióra készül a társulat a város főterén, de az időjárás miatt aggódnak, ami nem mindig szereti a csongrádi színjátszókat. Az idei előadás kilencven embert mozgat meg, a legnagyobb létszámban az ország összesen 33 passiójátéka között. 18 fős a zenei szekció, 20 kisgyermek táncol a jeruzsálemi bevonulásnál, a többi mind szereplő – részletezte a játékot rendező Ferentzi Kati. 

Most olyan gyorsan betelt a létszám, hogy már több római katona volt, mint tavaly, apostolnak is többen jelentkeztek tizenkettőnél, ezt nem bővíthettük, így a tömegbe terelem át azokat, akik még szeretnének részt venni. Szentesről a Szent Erzsébet katolikus iskolából is jelentkeztek. Mindenki látja, hogy ez egy nagyon jó közösségi megmozdulás 

– nyugtázta a rendező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában