Helyi kultúra

2024.03.08. 12:00

Plakátkiállítás nyílt a Várkert Bazárról

Jeszenszky Zoltán

Plakátkiállítás mutatja be az idén tíz éve megújult Várkert Bazár történetét.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Csütörtöktől szabadtéri plakátkiállítás mutatja be a fővárosi építészet egyik ékszerdobozát, a Várkert Bazárt. A sokáig elhanyagolt épületegyüttest tíz éve újították fel és vehették birtokba a kultúra, valamint a természet szerelmesei. A csütörtöki megnyitón a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján Molnár György, az Omega együttes gitárosa kalauzolta végig azokat, akik a 2014-ben felújított épületegyüttes 19. század óta íródó történetét szerették volna megismerni.

A Várkert Bazár Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz stílusban épült. Eredetileg kereskedelmi funkciókat töltött be, majd felfedezték a művészek, és különféle kiállítások adott otthont. A második világháborúban Budapest ostromakor súlyos károkat szenvedett. A hatvanas évektől kezdve a budai Ifjúsági Parkként a hazai könnyűzene egyik fellegvára volt, számtalan legendás koncertnek biztosítva helyszínt. A szocializmusban évtizedekig elhanyagolt és életveszélyessé váló épületegyüttest végül 1984-ben zárták be. Bár felújítására több terv is készült, de mindig elmaradt. Az Orbán-kormány 2011-ben döntött arról, hogy a hányattatott sorsú műemléket újjáépítik. A munkálatokkal 2014. áprilisában végeztek, a nagyközönség akkor vehette birtokba a páratlan épületegyüttest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában