Egyedülálló tárlat a mórahalmi Ezer Év Parkjában

2024.04.02. 20:00

A honvédelmi miniszter nyitotta meg a kiállítást – Galéria, Videó

Az a kötelességünk, hogy megőrizzük a békét, a józan ítélőképességünket és a higgadtságunkat – szögezte le Szalay-Bobrovniczky Kristóf Mórahalmon. A honvédelmi miniszter nyitotta meg a mórahalmi Ezer Év Parkjában Az első világháború-alulnézetből című kiállítást kedden délután, amely csaknem 500 relikviát vonultat fel.

Delmagyar.hu

Országos szinten is egyedülálló kiállítás nyílt kedden az Ezer Év Parkjában Mórahalmon, amit Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyitott meg. Fotó: Karnok Csaba

Országos szinten is egyedülálló kiállítás nyílt kedden az Ezer Év Parkjában Mórahalmon. A csaknem 500 relikvia és műtárgy olyan részletgazdag módon tárja elénk az első világháborút, amelyet ez idáig nem lehetett látni. A gyűjtemény egyes részei felbecsülhetetlen értékűek, érzékletesen bemutatják, hogy a hétköznapi ember szemszögéből, azaz alulnézetből milyen is volt az első nagy világégés. A tárlaton láthatóak tüzérségi aknák, fegyverek, kitüntetések, csapatjelvények, tiszti levelek a szibériai hadifogságból, magyar katonai emlékek a távoli Szamarkandból, hadirokkantak által készített alkotások, vagy például a József főherceg aláírásával ellátott levél is.

Ünnepi beszédében Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere személyes, családi tragédiáján keresztül beszélt az első világháborúról.

Amikor az első világháborút említik, akkor egyetlenegy érzés az, amely eluralja a gondolataimat, a lelkemet, az a hála és a köszönet azoknak, akik életüket messzi távolban adták azért, hogy mi itt ma létezzünk. A szegedi 46-osok között csaknem 1100 alsótanyai apa, fiú és férj, aki az ismeretlenbe távozott a behívó parancsnoknak engedelmeskedve, és nem tértek többé haza. Köztük mind a négy dédnagyapám, akiknek emlékét mi már csak az első világháborús mórahalmi emlékműnél tudjuk ápolni

 – mondta a polgármester. Beszédét azzal zárta, hogy az a mai egy olyan pillanat Mórahalom számára, amely beírja magát a város történelmébe.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is személyes történettel kezdte ünnepi beszédét. Elmondta, hogy a polgármesterrel évfolyamtársak voltak a Nemzeti Agrártudományi Egyetemen és már akkor megismerhette Nógrádi kiválóságát, majd csodának nevezte mindazt, amit a polgármester Mórahalom megteremtett.

Az a kötelességünk, hogy megőrizzük a békét, a józan ítélőképességünket és a higgadtságunkat 

– jelentette ki a miniszter. A beszédek után Fodor István, a park szakmai vezetője, kurátora, múzeumpedagógusa tartott rövid tárlatvezetést a honvédelmi miniszternek.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában