Helyi kultúra

2024.04.11. 18:31

A költészetet ünnepelték József Attilára emlékezve

Kiss Georgina magyar-filozófia szakos pécsi gimnáziumi tanár kapta idén a helyi önkormányzat által, első kötetes költők elismerésére alapított Makói Medáliák- díjat. A költészet napján József Attila városa különböző programokkal egész nap ünnepelt – de emlékeztek a szomszédos Kiszomboron is, ahol a fiatal poéta 1922 nyarán élt.

Szabó Imre

A költészet napja József Attila születésnapja – ő pedig Makó fogadott fia. Fotó: Szabó Imre

– Meglepetésként ért, hogy megkaptam – mondta a díjátadó előtt Kiss Georgina magyar-filozófia szakos pécsi gimnáziumi tanár, aki idén nyerte el a Makói Medáliák nevű irodalmi kitüntetést. Első, 20 év munkáját 4 ciklusban összefoglaló kötete Sötét évszakok címmel jelent meg. Verseiben saját bevallása szerint természeti képekből kiindulva mesél az emberi kapcsolatokról. Leginkább kortárs költőket olvas, de természetesen József Attilát is ismeri. Megjegyezte: számára nem ő jelenti a fő inspirációt, egyik kritikusa mégis összekötötte néhány szövegével.

A díjat a város önkormányzata alapította a 2005-ös József Attila-emlékévben, első kötetes költők elismerésére. Elnevezése a poéta egyik versére utal, célja pedig az, hogy általa a város az ő utódainak legyen mecénása, ahogyan annak idején ővele tették az itteni támogatók. Az idei kitüntetést jelképező bronz plakettet a városi könyvtárban Farkas Éva Erzsébet polgármestertől vette át Kiss Georgina. A díjátadót követően Kiss Mónika makói költő beszélgetett vele az érdeklődő közönség előtt.

A makói ünnepségsorozat egyébként nem nélkülözte a megszokott és a hagyományostól eltérő elemeket sem. Előbbiekhez a díjátadón kívül például a koszorúzások sorolhatók; reggel az Espersit-ház udvarán lévő mellszobornál, illetve a költő nevét viselő gimnázium előtt tartottak. Újszerű volt viszont a főtéri szökőkútnál rendezett szabadtéri kiállítás, amelynek paravánjai A szépség koldusa néhány versét jelenítette meg – ez volt József Attila első kötete, amelyet makói évei alatt adott ki. És ilyen volt a József Attila Könyvtár előtti irodalmi kávéház is.

Kiszomboron is megemlékeztek

József Attila 1922 nyarán Zomboron élt, számos verset írt itt, ennek apropóján a községben is emlékeztek. A Kiszombori Dózsa György Általános Iskola, az intézmény alapítványa és a helyi könyvtár öt helyszínre, többek között a költő emléktáblával jelölt egykori lakhelyéhez várta a verset szerető embereket. Mindenütt gyerekek szavaltak, amihez bárki csatlakozhatott, aki arra járt. Az Ady Endre Művelődési Ház munkatársai pedig Süliné Rácz Emőkével, az Oláh Veronika Alapítvány képviselőjével együtt József Attila arcképével, illetve születési dátumával ellátott sziluettel festve jelölték meg a falu főterét, a Zöldfa utcai ház előterét és a forgalmasabb járdákat, utakat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában