Szegedi hírek

2024.04.25. 02:43

A roma kultúrát bemutató kiállítások nyílnak a szegedi Fekete házban

A roma kultúrát bemutató tárlatok nyílnak a szegedi Fekete házban, csütörtöktől Balázs János salgótarjáni festő különleges alkotásai, péntektől a világ első roma divatstúdiója, a Romani Design gyönyörű ruhái láthatók a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén.

Delmagyar.hu

Balázs János festő, költő 1905-ben született, kisgyermekként félárván maradt, ekkor költözött be a család Salgótarjánba a pécskődombi cigánytelepre, ahol maguk által tákolt putriban éltek. Komoly szegénységben nőtt fel Balázs János, majd kezdett festeni és verseket írni.

A hadifogságból hazatérve elvonultan élt, egyfajta remeteként folytatta munkásságát. Barátai, tisztelői vittek neki vásznat és festéket, hogy alkotni tudjon. A szegedi kiállításon különleges látványvilágú festészetét és egyedi verseit is megismerhetik a látogatók.

A Romani Design a világ első roma divatstúdiója, amely 2010-ben alakult. Célja, hogy a tradíciókra alapozva, a divat segítségével támogassa a roma közösségek integrációját. A társadalmi felelősségvállalás jegyében tervezik meg kollekcióikat, egy-egy általuk közvetíteni kívánt üzenet mentén. Olyan ruhákat, ékszereket és kiegészítőket készítenek, amelyek modern módon építenek a roma hagyományokra. Emellett fontosnak tekintik a fenntarthatóságot is: a textilhulladékot sokféleképpen - például táskamintaként, fülbevalóként - hasznosítják újra.

A szegedi tárlaton a stúdió kollekcióiba, valamint az általuk folytatott kultúrmissziós, aktivista tevékenységbe is betekintést nyerhetnek a látogatók - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában