Napszínes

2024.04.05. 21:30

Az ismeretlen katona kabátja

Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

Magányosan, gazdája nélkül áll e kabát a város széli Öregszőlőkben. Azért még – gyenge szóviccel élve – katonása tartja magát. Úgy tűnik, a vaskos anyagú kabát méltósággal viseli sorsát, bár számos gombjától megfosztatott. Tulajdonosa rendfokozatáról is már csak az ujján díszlő három ezüst sáv árulkodik.

Amint először megpillantottam, ahogy a Szegedi Ruhagyár egykori remeke búsan függ a drótkerítésen, hirtelen mintha a katonát is láttam volna benne, pedig csak a képzeletem játszott velem.

Hogy milyen kalandokban lehetett része viselőjének, azt már jó eséllyel sohasem tudjuk meg. Golyó nem szaggatta, vér nem áztatta, így valószínűleg csatában nem viselték. Jóval esélyesebb, hogy a leszerelés után ez maradt meg gazdájának édes-bús emlékként a néphadseregből.

Talán hideg téli estéken melegítette a csongrádi tanyavilágban, vagy kinti villanyszereléskor adott magabiztos meleget tulajdonosának – vagy csak véletlenül került volna a bal zsebébe a kíváncsi kezem által kikutatott sárga-zöld ragasztószalag?

És vajon meddig marad még ott lógva az a felöltő? A következő gazdája gondol majd az előzőre egy hideg téli éjjelen? Megannyi kérdés. Ez az ismeretlen katona kabátjának rejtélye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában