Helyi kultúra

2024.04.06. 19:07

Ismét bemutatkoztak az alkotó pedagógusok

Négy vármegye képzőművészettel foglalkozó pedagógusait mozgósítja az immár a 27. alkalommal rendezett „Rejtelmek, ha zengenek…” című pályázat. A hagyományos seregszemlén sokféle technika felvonul, idén a Délmagyarországból készült műveket is díjaztak.

Darók József

A kiolvasott Délmagyarból is születhet alkotás Fotó: Darók József

A szentesi önkormányzat, a művelődési központ, a Pedagógusok Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei szakszervezetei 104 pályázat érkezett be, végül a zsűrizést követően 40 pályázó 70 alkotása került a Tokácsli Galéria termeibe, a közönség elé, a legtöbben szentesiek.

Az első alkalomnál, 1998-ban, az ember el se tudta képzelni, egyrészt, hogy hány munka fog beérkezni, másrészt, hogy milyen jellegűek

 – emlékezett vissza Borsodi Ágnes, a tárlat ötletgazdája.

 Volt itt csúcsok csúcsa is, például egy szobrászművész először állított ki nálunk, akkor vette elő a bátorságát, és abban az egyedül őt vették fel a Képzőművészeti Alapba. De igazából mi nem a „nagyágyúkra” hegyeztük ki a pályázatot, hanem arra, hogy minél többen vegyék a bátorságot, és jelenjenek meg munkáikkal

 – magyarázta Borsodi Ágnes. Büszke, hogy a galériának általában ezt a kiállítását látogatják a legtöbben.

Nem csupán a pályázat élt meg igen hosszú időt a 27 évével, de maga a kiállítóhely is ünnepi időszakhoz érkezett: ugyanis két nap eltéréssel a galéria ötven évvel ezelőtti megnyitója – 1974. április 4. – után rendezték ezt a kiállítást – osztott meg egy fontos epizódot Szabó Zoltán Ferenc polgármester az eseményen, ahová díjak átadására érkezett. A Pedagógusok Szakszervezete területi és városonkénti díjait Berki Zita (Békéscsaba), Bozsér Zsolt, Pokomándy Zsuzsanna (Hódmezővásárhely) Karsai Ildikó (Kiskunfélegyháza), Póka György (Gyula), Samu Kornélia (Fábiánsebestyén) Rickert Benedekné (Szentes) és Vakulyáné Varga Erika (Csongrád) kapta.

Korábban még nem pályázott Rickert Benedekné, pedig már aktív pedagógus pályája alatt is szívesen alkotott, most papírból készült használati tárgyait díjazták. 

 A papírfonással csak rövid ideje, három éve foglalkozom, lányomtól karácsonyra kapott könyvből tanultam, majd az internetről bővítettem a tudásomat. Fonott kosaraimat, kaspóimat a Délmagyarország lapjaiból készítem, azzal lehet a legjobban dolgozni, amikor már kiolvastuk 

– árulta el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában