Nem kímélték diákjaik főztjét a szakoktatók Kispiacon

2024.05.27. 11:02

Az egész osztály főzött a Nemzetek Főzőversenyén - Fotók, videó

Vasárnap ismét megrendezték a vajdasági Kispiacon a Nemzetek Főzőversenyét, amelyen a mórahalmi Tóth János szakképző iskola egy egész osztállyal képviseltette magát. A három csapat hatféle ételt főzött, a szakoktatókat pedig zsűrizésre kérték fel.

Arany T. János

Korán keltek vasárnap a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium 9. osztályos diákjai. A turizmus-vendéglátás szakos fiatalok már reggel 7-kor megérkeztek a vajdasági Kispiacra a vásártér mellé, ahol a XV.  Nemzetek Főzőversenyét rendezték. A főzőversenynek évek óta visszatérő résztvevője a mórahalmi iskola, most Szarapka Ede polgármester meghívására egy egész osztály érkezett. A diákokat az igazgatónő mellett két szakoktató – Pápai Péter és Kis Sándor – és osztályfőnökük, Nagy János Miklós kísérte el, és szülők, rokonok is segítettek nekik az ételek elkészítésében. Két csapatnak ez volt az első versenye, a harmadik már sikerrel szerepelt a több főzőversenyen. Kakaspörkölt, csülökpörkölt, sokac bab, fűszeres csirkével töltött zöld ravioli, ázsiai édes-savanyú csirke, tépett húsos lepény, churros és fánk készült.

A két szakoktatót a diákok instruálása mellett másik fontos feladat várta ezen a napon: nekik kellett zsűrizni a több mint 40 résztvevő főztjét. Pörköltek és grillételek készültek, a mezőny erős volt, a zsűri pedig kemény és megvesztegethetetlen. – Mit tisztelhetünk az ételben? – kérdezte minden alkalommal Kis Sándor. Főztek pörköltet marhából, borjúból, sertésből, birkából, volt egy pacal és egy szarvaspörkölt is. Ketten töltött káposztát főztek, a klasszikusok közül csevap is készült, egy csapat pedig pontypatkót sütött. A szakoktatók a diákjaikkal voltak a legkeményebbek, nem fogták vissza magukat az értékelésnél. Két diákot – Tóth Ábelt és Kiss Leventét – delegáltak is gyorsan  zsűribe, hogy hasznos tapasztal gazdagodjanak. A fiúk úgy fogalmaztak, felelősségteljes és megtisztelő a feladat. Abban egyetértettek a tanáraikkal, hogy nagyon elsózták a pörköltjüket. Ennek ellenére nem tértek haza üres kézzel a mórahalmiak, grill ételekben elsők lettek, ifjúsági kategóriában a II. helyen végeztek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában