Helyi kultúra

2024.05.22. 14:00

Botsáskát simogattak a zombori gyerekek - GALÉRIA

Szabó Imre

Mini füvészkertet, kémiai labort és tudományos konferenciatermet varázsoltak a tudomány iránt érdeklődő kisdiákok számára a napokban Kiszomboron, a Dózsa György nevét viselő általános iskolába. Megrendezték ugyanis a kutatók délutánját, ahová a Szegedi Tudományegyetem néhány fiatal kutatóját hívták meg.

– Szerettük volna őket példaként állítani a nebulók elé – mondta az eseménnyel kapcsolatban Vízhányó Mária Ágnes igazgatóhelyettes.

Nagy-György Ágnes, az ökológiai munkaközösség vezetője hozzátette: az ökológiai, a biokémiai és molekuláris biológiai tanszéket, illetve a Füvészkertet keresték meg, az ökológiain ugyanis Nagy Anna tanszéki mérnöknek családi kötődése van a faluhoz, a biokémiain Igaz Nóra egyetemi adjunktus zombori lakosként, egykori itteni iskolásként dolgozik, ahogyan Makra Orsolya botanikus is.

A kisdiákokat érdekes programok várták. Igaz Nóra és Adamecz Dóra Izabella PhD-hallgató például gyümölcsből DNS-izolálást végzett hétköznapi használati eszközökkel. Interaktív kísérletük révén az iskolások betekintést nyerhettek a molekuláris biológiai kutatások egyik alapvető kiindulópontjába, a DNS-tisztításba. Nagy Anna, illetve Lőrincz Ádám PhD-hallgató mikroszkopikus vizsgálatokat végzett és rovargyűjteményt tett közszemlére. A gyerekek számára persze az élő botsáskák simogatása volt a legizgalmasabb. Maák István egyetemi adjunktus a hangyákról tartott érdekes előadást, Makra Orsolya pedig rövid növényismereti foglalkozást tartott.

Utóbbi szakember a program végeztével a rendezvényt támogató Oláh Veronika Alapítvány elnökével, Süliné Rácz Emőkével együtt elültetett az alapítvány magas ágyásaiba egy-egy Füvészkertben nevelkedett palántát, valamint a Süli-család kertjéből néhány paradicsompalántát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában