Szegedi egyetemi hírek

2024.05.14. 11:00

Design- és Művészetmenedzsment fesztivált rendeznek a hallgatók

Művészeti programokkal, szakmai konferenciával és tervezői vásárral is készülnek a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának hallgatói a IV. Design- és Művészetmenedzsment Fesztiválra. A május 17-i rendezvénynek a Grand Café ad otthont.

Koós Kata

Negyedik éve hívják a hallgatók párbeszédre a szakma képviselőit és a művészetek rajongóit.

Fotó: Karnok Csaba

Újdonságként jelenik meg idén az SZTE design- és művészetmenedzsment programjában a szakmai konferencia, amely a transzgresszió kortárs művészeti megjelenéséről szól majd. A szervezők arról tájékozatták lapunkat, hogy a témát a bölcsészkar egy részének költözése ihlette. A Petőfi Sándor sugárúti épületet felújítják, így a bölcsészkar néhány egysége, köztük a rendezvényt szervező Filozófia Tanszék erre az időre a Pulz utca 1. szám alá költözött. Az órákat a 19. századi épületben tartják, átellenben a Csillag börtönnel. A szakmai találkozó ötletét, amely az ország számos kutatójának felkeltette a figyelmét, ez a térpoétikailag összetett színtér adta. 

A Grand Caféban május 17-én 10 és 18 óra között, ingyenesen látogatható fesztiválra a magyar kortárs művészet egyik meghatározó alkotója, Fajgerné Dudás Andrea performansszal készül. Feminista, feleség és anya, de ezek mellett festő és performansz-művész, aki foglalkozik színházi előadásokkal és filmekkel is. Művészete középpontjában a női identitás kérdései állnak, amelyeket általában saját életéből merít. Festményei gyakran önarcképek, ahol különböző szerepekbe helyezkedik bele: olykor Madonnaként, olykor pedig háziasszonyként ábrázolja magát.

A rendezvény András Edit művészettörténész Határsértő képzelet című könyvének bemutatójával zárul. Egész nap tervezői vásáron vehetnek részt és kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Grand Café külső terében.

A design- és művészetmenedzsment szakos hallgatók elmondták, hogy céljuk az, hogy felpezsdítsék a szegedi művészeti életet, hogy szakmai beszélgetéseket kezdeményezzenek. A rendezvényre hallgatótársaikat, a szakmabelieket, valamint a Szegeden és környékén élő, művészetet kedvelő közönséget várják.

A Pulz utca „kórtörténete”

Az utcát Pulz Lajos altábornagyról nevezték el, akinek halálát a nagyárvíz utáni mentőakció során szerzett tüdőgyulladás okozta. A 19. században Rókus Epreskertként nevezett városrészen, a Pulz utca nyomvonalán 1873-ban járványkórházat létesítettek a kolerás betegek ellátására. 1884 augusztusában Wagner Gyula tervei nyomán elkészült a Csillag börtön, 1894-ben pedig az úgynevezett trachomakórház a Pulz utca 2. szám alatt. 1901-ben megnyílt a sebészeti osztály, valamint az elme- és nemibetegek számára emelt kórház. 1914-ben urológia, tüdő és fertőző osztály épült a Pulz utca 12. szám alatt. A Pszichiátriai Klinika Ideg- és Elmekórtani Klinika Elmekórtani Osztálya 1940-től 2010-ig működött a Pulz utca 1. szám alatt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában