Az ország leginnovatívabb középiskolája között a mórahalmiak

2024.05.17. 07:00

Egymilliót hozott össze az iskolának Ádám és Alex

Arany T. János

Mórahalmi siker az Országos Tudományos és Innovációs Olimpián. A Tóth János iskola diákjai Rekecki Alex és Pető Ádám felkészítőjük Szabó Beatrix segítségével egy siketeket segítő szemüveget készítettek.

Fotó: Karnok Csaba

Idén is remekül szerepelt a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium az Országos Tudományos és Innovációs Olimpián. 2023 után ebben az évben is megkapták az innovációs díjat, azaz az ország 12 leginnovatívabb iskolája között vannak. A Magyar Innovációs Szövetség összesen 12 iskolát részesített az innovatív tehetséggondozó munkáért egymillió forintos díjban.

Fotó: Karnok Csaba

A versenyre egyénileg vagy két fős csapatba szerveződve jelentkezhettek középiskolások. Műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, illetve tudományos munka eredményével lehetett pályázni. Ez volt a második év, hogy a mórahalmi iskola részt vesz a megmérettetésen. Idén Pető Ádám és Rekecki Alex felkészítőjük, Szabó Beatrix informatika tanár segítségével egy olyan siketeknek segítséget nyújtó szemüveget készítettek, ami a lencse belső felére írja ki mit mond a másik ember. Alex a programozást végzet el, Ádám pedig összerakta a szemüveget. A fiatalok úgy fogalmaztak, hogy a lemodellezéssel és a kóddal két hétig szenvedtek. Ennél persze jóval több munka előzte meg a kiváló eredményt. A mórahalmi szakképzőiskola két diákja első alkalommal vett részt a versenyen, és mint mondták, bár nem nyertek, de a második fordulóba bejutni is hatalmas eredmény, amikor olyanokkal kellett versenyezniük, akik évek óta dolgoznak a projektjükön.

Fotó: Karnok Csaba

Az oklevelet és az azzal járó egymillió forintot a jövő héten veszi át Budapesten Angyalné Kovács Anikó. Hozzátette, a pénz egy részét visszaforgatják ebbe a projektbe, amit tovább tökéletesítenek a fiatalok, illetve informatikai tehetséggondozásra fordítják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában